Ostali bez zarade od dijeljenja letaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želja za kakvom-takvom zaradom dvadesetak je nezaposlenih Puljana, vecinom studenata, ponukala da se jave na oglas za jednostavan posao koji su pocetkom srpnja pronašli u oglasniku Butiga. Radilo se o poslu dijeljenja letaka za tvrtku Predia d.o.o. iz Zagreba koja promovira "pregled koji je mnogima spasio život", a zapravo se radi o preventivnoj racunalnoj analizi zdravstvenog stanja organizma koja se može napraviti za samo 300 kuna.

Osobe koje su se javile na oglas imale su zakazan sastanak 10. srpnja u dvorani hotela Histria s Ivicom Tolicem, direktorom spomenute tvrtke, koji im je obecao 100 kuna za tisucu podijeljenih letaka, nakon cega bi trebali stici novi leci. Medutim, letke su podijelili u dva dana, novac do danas nisu vidjeli, a Tolic im se više ne javlja na telefon. O cijeloj ovoj prijevari obavijestio nas je Vladimir Barut kojega je Tolic, kao najstarijeg kandidata za posao, postavio za koordinatora grupe.

Ostao dužan pet tisuca kuna


- Lijepo sam vodio evidenciju o tome tko gdje radi jer sam ih podijelio prema kvartovima i okolnim selima, koliko su letaka preuzeli i koliko novca trebaju dobiti. Prvi problem pojavio se vec kada sam nakon nekoliko dana nazvao Tolica i rekao da pošalje još letaka, koji su trebali stici autobusom. Stalno je govorio da ce poslati sutra, a to sutra nikako da dode, baš kao ni naš novac. Na kraju mi se više nije javljao na mobitel, rekao je Barut, koji je pocetkom ovog tjedna odlucio o cijeloj prevari obavijestiti i pulsku policiju, koja je obecala istražiti slucaj.

Tolic je pulskoj grupi, prema Barutovoj racunici, ostao dužan pet tisuca kuna i pitanje je hoce li itko vidjeti taj novac. Na broj mobitela koji su svi zvali da bi doznali kada ce biti isplaceni, nastavlja Barut, ili se nitko ne javlja ili se javi osoba koja tvrdi da su pogriješili broj navodeci neko sasvim drugacije ime.

To se dogodilo i nama kada smo nazvali broj s letka pretvarajuci se da smo zainteresirani za taj pregled specijalnim uredajem koji otkriva "dotad nepoznat uzrok postojecih simptoma i tegoba". Navodno nam se na telefon javio Marko Jakovljevic koji nam je uzeo osnovne podatke i kontakt-broj na koji ce nas lijecnici iz Zagreba nazvati tri dana prije dolaska u Pulu, gdje ce nas pregledati.

Nešto kasnije smo ponovo nazvali isti broj i tražili Ivicu Tolica, iako s osjetnom dozom opreza, isti glas koji se ranije predstavio kao doticni Marko, sada je pripadao upravo glavnom akteru naše price. Medutim, nakon što je cuo da želimo njegovu izjavu za novine vezanu uz problem koji je nastao u Puli, rekao je da nema vremena "jer se zapio s društvom pa ne može davati izjave", ali nam je obecao da ce se javiti tijekom dana ili jucer. Naravno, nije se više javio, a svaki naš pokušaj da ga dobijemo na isti broj završio je u pretincu govorne pošte.

Ispali smo naivni


- Cujte, nažalost, ispali smo naivni, ali Tolic je djelovao zaista kao fin, ugladen gospodin, došao je pred Histriju u dobrom autu zagrebackih tablica, nismo se našli u nekakvom kaficu, sve je djelovalo jako profesionalno i povjerovali smo mu. Ja sam vec godinu dana nezaposlen i ovo mi se cinilo kao dobar nacin da barem nešto zaradim, kao i svima koji su se javili na oglas.

Dobra je stvar jedino da nas nije duže zavlacio. Ne znam hocemo li ikada vidjeti naš novac, ali barem želim upozoriti druge ljude da ne nasjedaju na ovakve prijevare ili one sa slanjem praznih koverata i tako dalje, a u policiji su mi rekli da ima dosta takvih prijevara, kazao je Barut.

Tko je Ivica Tolic?


Istražujuci malo tvrtku Predia na internetu i njenog direktora Ivicu Tolica pojavila nam se zanimljiva koincidencija. Mnogi se vjerojatno još uvijek sjecaju nevidene krade oko 440 kilograma suhomesnatih slavonskih delicija u prosincu prošle godine kada se dovitljivi prevarant slatinskoj Mesopreradi lažno predstavio kao djelatnik izmišljene tvrtke Medical te za božicne i novogodišnje domjenke predsjednika Ive Josipovica narucio kulena, kobasica i šunke u vrijednosti od gotovo sto tisuca kuna.

Posao je, naravno, sklopljen, narucene artikle je preuzeo sam prevarant izdavši Mesopreradi bezvrijednu uplatnicu s krivotvorenim žigom Medicala i nestao s robom vrijednom 75 tisuca kuna. Vec u sijecnju policija je otkrila da se radi o Ivici Tolicu koji im je otprije bio poznat po nekoliko manjih prijevara?!

Osoba istog imena i prezimena 30. travnja 2010. u Zagrebu osnovala je tvrtku Predia d.o.o. sa širokim spektrom djelatnosti, od one za njegu i održavanje tijela, poboljšanje života, preko uslužnih djelatnosti, sve do promidžbe i ispitivanja tržišta. Radi li se o istoj osobi ili tek slucajnosti bit ce ocito predmet policijske istrage.


Podijeli: Facebook Twiter