Ostali bez 400 kuna i izleta u Prag

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Supružnici Juraj i Vlasta Bacic, osim što su grubo izigrani, ostali su i bez 400 kuna. Toliko, naime, iznosi kapara za izlet u Prag koji je trebala organizirati firma ITC iz Rogovica kod Tara, no to nikad nije ucinila. Kako su nam ispricali supružnici, pokušaj da dodu do uplacene kapare traje vec gotovo godinu dana, a upravo je ovih dana propao i takozvani pokušaj mirenja u Županijskoj gospodarskoj komori na inicijativu njihovog suda casti.

"Nekoliko puta smo odlazili na raznorazne promocije, pa cak i od firme ITC, koja prodaje kucne potrepštine i posteljinu. Takoder, nije nam bilo neobicno što smo uplatili kaparu za izlet jer smo i bili na nekoliko njih u Becu i Pragu, doduše s drugima i tražila se upola manja kapara od sto kuna. Dakle, kupili smo robu od te firme i uplatili kaparu pocetkom prošle godine, a bilo nam je receno da ce se izlet realizirati ili tijekom proljeca ili u ljeto.

Kako je došao i listopad, a na izlet se nije otišlo, nazvali smo ih, ali nam se nitko nije javio. Stoga smo nazvali drugu firmu koja je prijavljena na istoj adresi u Rogovicima i uspjeli smo ih dobiti. Rekli su nam da im damo broj racuna i da ce nam vratiti uplaceni novac. Medutim, od novca ni traga", ispricali su nam Vlasta i Juraj Bacic.

Dodaju da su tada kontaktirali udrugu potrošaca gdje su ih uputili na Državni inspektorat, a oni pak na ispostavu u Porecu. Tamo ih je primio inspektor i sastavio zapisnik, a nakon nekoliko tjedana i izdao rješenje u sijecnju ove godine, u kojem piše da je naredio povrat sredstava i pripadajuce zatezne kamate.

Medutim, dva mjeseca kasnije dobili su drugi dopis istog inspektora u kojem piše da firma više nije aktivna, da ne posluje i da je nužno obratiti se Sudu casti Hrvatske gospodarske komore u Zagreb.

"Ucinili su sve što su tražili, poslali sve preslike i ugovore, ali su mi oni odgovorili dopisom s protupitanjem "jesam li sve zatražio na vrijeme", što sam sve poduzeo i ukazali na to da je kaparu uplatila moja žena, a ne ja, te da bi ona trebala tražiti povrat sredstava i to sam im trebao poslati s povratnicom. Stoga smo i tu formalnost ispravili, ali sam usto Sudu casti poslao "citabu" u kojoj sam rekao nije u redu da se na takav nacin igraju, da se svi pozivaju na institucije koje trebaju raditi svoj posao, a onda nitko ništa ne radi, vec svi samo prebacuju odgovornost na druge ili se pak bave nevažnim detaljima.

Bilo je to krajem lipnja, da bih vec tjedan dana nakon toga ponovno dobio dopis Suda casti kojim me pozivaju na ovaj postupak mirenja kao mjere kojom se smanjuju troškovi prije nego postupak dode do suda. No, na mirenje se druga strana nije odazvala", ispricao nam je gospodin Bacic.

Kaže da im je pravnik, koji je trebao voditi postupak mirenja, rekao da su i njih pozvali pismeno s povratnicom, ali da nisu dobili niti povratnicu niti su se predstavnici ITC-a odazvali. Je li zapelo u pošti ili se netko s njima grubo našalio dok ceka da vrijeme prode i "odnese" predmet u zastaru, gospodin Bacic kaže da ne zna, ali zna da nece odustati od svog novca koji više nije niti toliko važan, koliko sam princip.

Tek za kraj ustvrdio je da su ih pokušali "utješiti" saznanjem da se ta ista tvrtka koja je, navodno, prevarila i druge ljude po Istri, pojavila i kao tema jedne televizijske emisije.


Podijeli: Facebook Twiter