Ostala još 273 mjesta u istarskim srednjim školama

Talijanska srednja škola (D. MEMEDOVIĆ)
Talijanska srednja škola (D. MEMEDOVIĆ)

Učenici koji žele upisati srednju školu u jesenskom roku jučer su počeli prijavljivati željene obrazovne programe u sustav, naravno, ukoliko željenih programa ima, budući da su najatraktivnija zanimanja popunjena još u ljetnom roku. U 24 srednje škole u Istarskoj županiji, od ukupno 2.156 ostala su 273 slobodna mjesta, i to najviše u talijanskim školama, objavljeno je na web stranicama Upisi.hr. Tako je u pulskoj Srednjoj talijanskoj školi Dante Alighieri čak 58 slobodnih mjesta, u rovinjskoj 55, a u bujskoj 25. U srednjoj školi Mate Blažine u Labinu slobodno je 35 mjesta, u buzetskoj 27, a u Privatnoj gimnaziji Jurja Dobrile u Puli čak 20. Usporedbe radi, u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile ostalo je svega jedno slobodno mjesto. U pulskoj Glazbenoj školi ima ih 15.

U Strukovnoj školi, koja ima kvotu od 92 učenika, ostalo je 10 slobodnih mjesta, od čega se jedno odnosi na zanimanje stolar, četiri su mesara i pet pekara, napominje ravnatelj Ivo Bebek. Prijave se u ovoj školi primaju još danas (utorak), u srijedu su dodatne provjere i unos rezultata, a 3. rujna bit će objavljena konačna ljestvica poretka kandidata.

U pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ostala su samo tri mjesta za zanimanje prodavač. Ravnateljica Orhideja Petković kaže da u školi nemaju uvid u sustav prijava, no ističe da su u jesenskom roku ostala manje atraktivna zanimanja.

Branka Antunović-Piton, ravnateljica pulske Gimnazije, kaže da još traju popravni ispiti, nakon kojih će se znati  koliko će mjesta ostati za upis u jesenskom roku. Prijava učenika odvija se elektronski te nije potrebno predavati nikakvu dokumentaciju, dodaje.

Cijeli postupak prijava detaljno je opisan u publikaciji "Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2015./2016. – Idemo u srednju!" te iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta upućuju kandidate da dobro prouče sam postupak.

Prijave obrazovnih programa trajat će do 31. kolovoza, uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do danas (25. kolovoza). Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će objavljene 3. rujna. Svi kandidati koji žele prijaviti obrazovne programe i upisati se u jesenskom roku moraju poštovati rokove prijave te poštovati i ostale rokove navedene u publikaciji.

Uz prijavu, kandidati moraju dostaviti potrebne dokumente. U programima koji zahtijevaju dodatnu provjeru znanja prijave završavaju 25. kolovoza, a u srijedu i četvrtak obavljaju se dodatni upisi. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter