Ostaju vize za Ameriku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potpiše još jedan sporazum izmedu hrvatske i americke vlade, Hrvatska ce ispuniti sve pravne pretpostavke za ulazak u americki program za izuzece viza, ali se ukidanje viza za hrvatske državljane nece dogoditi automatski.

Sjedinjene Americke Države, osim pravnih, imaju još jedan preduvjet koji zemlja mora ispuniti - da stopa odbijenih zahtjeva za vizu bude manja od tri posto. Taj uvjet Hrvatska, zasad, ne ispunjava.

Prema najavama Ministarstva unutarnjih poslova, Karamarko bi u srijedu trebao s ministricom domovinske sigurnosti Janet Napolitano i ministrom pravosuda Ericom Holderom potpisati sporazum izmedu dviju vlada o unapredenju suradnje u sprecavanju i borbi protiv teškog kriminala.

"Tim se sporazumom ispunjavaju pravne pretpostavke da bi RH ušla u americki program za izuzece viza", izvijestili su iz MUP-a.

U veleposlanstvu SAD-a potvrdili su nam da postoji još jedan neispunjen kriterij. "Prema zakonu SAD-a, preostali preduvjet za ukljucivanje u program je stopa odbijenih viza manja od tri posto. Hrvatska stopa je trenutno blizu pet posto", stoji u odgovoru veleposlanstva.

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija svjesni su da je stopa odbijenica još previsoka, ali i uvjereni da bi americka strana možda mogla naci neko rješenje, koje ne bi bilo dobro samo za Hrvatsku, nego i neke druge zemlje zainteresirane za ukidanje viza. Ne treba zaboraviti da su Sjedinjene Države vec jednom ublažile uvjete za ukidanje viza - stopa odbijenica morala je biti manja od deset posto, što Hrvatska odavno ispunjava. No, to je vrijedilo samo privremeno, a od ljeta 2009. uvjeti su ponovno pooštreni.

Ipak, u veleposlanstvu ponavljaju da SAD podupire cilj Hrvatske da se prikljuci programu i da su blisko suradivali s hrvatskim vlastima kako bi pomogli ostvariti taj cilj.


Podijeli: Facebook Twiter