Ostaju li Fažanci bez besplatnog parkiranja?

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Pitanje broja parkirnih mjesta, kronično nedostatnih u Fažani tijekom ljetne sezone, te naplate parkiranja, okupiralo je nedavno na sjednici Općinskog vijeća točku podnošenja Izvješća o radu poduzeća Komunalac u 2016. godini. Logično, s obzirom da općinska tvrtka, između ostalog, održava parkirališta i brine o naplati. Raspravu je potaknuo vijećnik Marinko Gazić, kojeg je zanimalo jesu li naplativa potraživanjima Komunalca na ime kazni za parkiranje, odnosno dnevnih karata. Zamjenik direktora Komunalca Tomislav Josipović odgovorio je da je većinu od tih 243 tisuća kuna moguće naplatiti.

Rampa se podiže oko ponoći

- Vidio sam i da dečki oko ponoći podignu rampu parkirališta kod Badela pa oni koji su ušli izađu bez da plate parkiranje. Ne bi li se mogla uvesti automatska naplata s karticama, zanimalo je Gazića.

- Činjenica je da svi plaćaju parking, samo je u Fažani ono besplatno. Kada se kod Badela bude uvela naplata s karticama, naši će građani morati biti spremni na to da više tamo neće parkirati besplatno. A kako ćemo to onda riješiti, morat će se na Vijeću naći neki prijedlozi, rekao je Korać.

To se veliko neuređeno parkiralište sa 400 mjesta nalazi između zemljišta bivših tvornica namijenjenog turističkoj izgradnji i uređene plaže, ali je u ljetnim večernjim satima nemoguće naći slobodno mjesto. Činjenica je i da se u špici pješaci i biciklisti guraju uz vozila u pokretu, tik uz plažu i ugostiteljske objekte. Kako je u prethodnoj temi spomenuo načelnik, uređenje plaže od lukobrana do Pinete, u rujnu je prijavljeno na natječaj Ministarstva turizma za sufinanciranje. Rebalansom je iznos za uređenje šetnice ispred bivšeg Badela za ovu godinu određen u iznosu od 550 tisuća kuna, pa i radove treba očekivati svaki čas. U sklopu toga uređivat će se i parkiralište, a vijećnike je zanimalo od kada bi krenuo novi režim naplate i što se može učiniti da mještani i dalje uživaju pogodnosti.

Uskoro kreće projekt uređenja platoa

- Uskoro kreće projekt uređenja platoa, a prema njemu tamo se smanjuje broj parkirnih mjesta na 250. Moramo se radi sigurnosti odreći 150 parkirnih mjesta, rekao je Korać. Kroz raspravu je zaključeno da je nužno potaknuti mještane da na ljetne manifestacije dolaze pješice u mjesto, ali isto tako i goste obližnjeg kampa Bi Village. Vijećnica Dragana Belas rekla je da se mora naći neka solucija da se mještanima omogući besplatno parkiranje.

- Slažem se, moramo definirati neko rješenje. Problem su nam i autobusi koji parkiraju tamo. Rješenje je općinsko zemljišta kod Plodina od 2.000 kvadrata koje bi se moglo urediti kao parkiralište za autobuse, samo i to treba definirati na Općinskom vijeću, zaključio je Korać. Načelnik i vijećnici dogovorili su se da će o tome još biti riječi na Vijeću, a izvješće Komunalca prihvatili su jednoglasno. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter