Ostaje stari dogovor o Ljubljanskoj banci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odnosi izmedu Slovenije i Hrvatske su dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke jer se ništa ne mijenja buduci da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici, zakljucili su u utorak u Mariboru predsjednici hrvatske i slovenske vlade Zoran Milanovic i Janez Janša.

Janša i Milanovic održali su radni sastanak nakon što su predsjednik Republike Ivo Josipovic, Milanovic i predsjednik Sabora Boris Šprem u obližnjem Teznom odali pocast žrtvama križnog puta i položili vijenac pred spomenikom tisucama hrvatskih gradana koji su u svibnju 1945. pogubljeni u tom mjestu.

Milanovic je objasnio da je hrvatska Vlada prije tjedan dana povukla zakljucak vezan uz Ljubljansku banku od prije dva-tri tjedna jer je bio bespredmetan buduci da je rijec o sudskom postupku na koji Vlada nema pravo upliva.

Janša je spomenuo da ce preostala tehnicka pitanja, osobito iz podrucja energetike, infrastrukture i zaštite okoliša, rješavati mješovito povjerenstvo, u kojem je Hrvatska svoje clanove vec imenovala, a Slovenija to treba uciniti uskoro, te izrazio ocekivanje da ce se povjerenstvo sastati prije ljeta.

- Sloveniji je u interesu da Hrvatska cim prije postane ne samo clanica EU-a, vec i drugih europskih integracija, poput schengenskog prostora, kad to ona bude željela i kad ispuni uvjete, rekao je Janša, ponovivši da je zato iznimno važno da se poštuju postojeci dogovori.

Govoreci o ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora s EU u slovenskom parlamentu, Milanovic je istaknuo da ce Slovenija u skladu s vlastitom procedurom odluciti o ratifikaciji sporazuma da bi Hrvatska na vrijeme, prema planu, ušla u EU u srpnju 2013.

- Racunamo da ce postupak ratifikacije biti dovršen u roku koje je odredilo Europsko vijece, odnosno do pocetka druge polovice iduce godine, rekao je Janša i dodao da su sve ratifikacije u tom roku jednako vrijedne i imaju jednaku težinu jer ne utjecu na brzinu procesa.

Milanovic je napomenuo da ulazak Hrvatske u EU i Sloveniji i Hrvatskoj otvara novi svijet s obzirom na cinjenicu da žive na istom prostoru i da vrlo dobro poznaju i vlastite i medusobne manje i vrline.

- Zajedno nas ima 6,5 milijuna, što je malo, i moramo vidjeti koji su sve oblici suradnje i konvergencije, pa cak i ocuvanja odredenih pozicija koji bi bili isplativi hrvatskoj i sloveniji za zajednicki nastup, rekao je Milanovic, izrazivši uvjerenje da je "pred nama razdoblje potpuno nove suradnje u kvalitativnom smislu".


Podijeli: Facebook Twiter