Ostaje li Vijece HRT-a bez težine?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bliži li se Programsko vijece HRT-a svome kraju? U zadnje vrijeme se cuju nagadanja da bi Sabor novim Zakonom o HRT-u mogao tom Vijecu izbiti iz ruke zadacu izbora glavnog ravnatelja HRT-a te ga tako potpuno marginalizirati.

Dilemu je, sve da i nije htio, otvorio vijecnik Damir Grubiša koji je nakon jednog neuspjelog pokušaja izbora glavnog ravnatelja HRT-a pametno zakljucio da Vijece nece uspjeti izabrati nikoga ni drugi put. Grubiša je detektirao da se zahvaljujuci sustavu izbora Vijece nepopravljivo rascijepilo.

Kako neslužbeno tvrde izvori sa samog vrha HRT-a, zakonodavac kani imenovati Nadzorni odbor HRT-a koji bi se brinuo o poslovanju javne televizije a možda i imenovao glavnog ravnatelja HRT-a. Ideja se cini upitnom s obzirom na to da bi cetiri od pet clanova NO-a na prijedlog Vlade imenovao Sabor.

Redatelj Hrvoje Hribar koji je kao predstavnik filmaša takoder u radnoj grupi Ministarstva kulture koja radi na nacrtu prijedlogu Zakona o HRT-u, spušta medutim loptu na zemlju. "Još uvijek se radi tek o vrlo otvorenom tekstu... Ja, za sada, tu ne vidim zlih namjera. Uvriježilo se mišljenje da zla država piše zakon protiv dobrih gradana, pa se treba odmah svadati. Više se radi o znanstvenom zadatku kako zakonom spašavati nešto što bi društvo trebalo riješiti savjesnošcu, moralom, kvalitetnom selekcijom kadrova, dakle sa svim što se u zakon staviti ne može, istice Hribar.


Podijeli: Facebook Twiter