Ostaje li Istra bez "Bišova"?

Bišovo na Riječkom gatu u Puli
Bišovo na Riječkom gatu u Puli

Katamaran "Bišovo" koji održava sezonsku državnu brzobrodsku liniju između Pule, liburnijskih otoka i Zadra vozit će do konca rujna i moguće je da dogodine više neće održavati tu liniju, rekla nam je direktorica Linijske nacionalne plovidbe iz Splita Antonija Mišura.

Po njezinim riječima, "Bišovu" istječe šestogodišnji ugovor i upitno je hoće li taj brod dogodine biti sastavni dio ljetne priče na pulskoj rivi.

- 30. rujna kada nam istječe koncesijski ugovor. Ne znamo što će biti s tom linijom u budućnosti ni hoće li biti raspisan novi natječaj, o tome odlučuju Ministarstvo pomorstva, prometa i veza i Agencija za obalni linijski pomorski promet. Nadamo se da će promjene na čelu Agencije - Ivo Baldasar umjesto Ivana Franičevića - rezultirati profesionalnijim odnosom prema dužnosti raspisivanja natječaja, da će natječaji biti raspisivani na vrijeme, da će se provoditi transparentno i pod jednakim uvjetima za sve brodare u tržišnoj utakmici te da se neće kao do sada favorizirati državni monopolist Jadrolinija. Natječaju ćemo se odazvati ako nam budu odgovarali uvjeti. Naime, troškovi održavanja katamarana su visoki, a na ovoj je liniji uposlen samo četiri mjeseca godišnje. Ove je sezone u lipnju, srpnju i kolovozu "Bišovom", kapaciteta 325 putnika, prevezeno 31.137 putnika. Podatke za rujan još nemamo. Prošle smo godine na toj liniji imali 38.010 putnika, izjavila je Mišura.

Najznačajniji posao Agencije za obalni linijski pomorski promet  (APOLP) jest raspisivanje javnih natječaja za dodjelu koncesija na svim državnim linijama u javnom obalnom pomorskom prometu te nadzor nad kvalitetnim korištenjem sredstava koja se iz državnog proračuna izdvajaju za održavanje pomorskih veza otoka s kopnom.

Služba informiranja AZOLP-a na naša je pitanja o navodnom gašenju linije koju danas održava katamaran "Bišovo" odgovorila priopćenjem.

"Vrlo smo iznenađeni nagađanjima da bi se linija 9.141 mogla ugasiti u 2013. Ne samo da o njezinome gašenju nikad nije bilo riječi, nego se u pripremama za 2013. godinu planira povećanje broja putovanja u cijelome sezonskome razdoblju, a posebice u visokoj sezoni. To je linija sa stalnim rastom prometa na kojoj je u 2011. prevezeno 37.749 putnika, što je čak 57,5 posto više nego u 2010. kada su bila 23.964 putnika… Agencija za obalni linijski pomorski promet raspisat će natječaj za novo koncesijsko razdoblje, a novi koncesionar mora liniju preuzeti 1. lipnja 2013. S obzirom na to da cijeli postupak mora biti obavljen u prvoj polovici 2013., natječaj neće biti međunarodni jer ta obveza nastupa s danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Brodar Linijska nacionalna plovidba može se ponovno javiti s brodom "Bišovo"", kaže se u u priopćenju.

Podsjetimo, ovog mjeseca "Bišovo" vozi srijedom i subotom te pristaje na Unijama, Malom Lošinju, Iloviku i u Zadru. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter