Ostaci starog Gurana mogu se razgledati


U vodnjanskoj palači Bettica, sjedištu budućeg muzeja grada Vodnjana, predstavljeni su preliminarni rezultati istraživanja u sklopu međunarodnog znanstvenoistraživačkog projekta "Srednjovjekovno naselje Guran i njegove crkve".

- Važnost tog arheološkog lokaliteta je vrlo velika, a istraživanja su usredotočena na ostatke crkvi pronađenih na tom području, među kojima je i trobrodna bazilika, a tu su i ostaci srednjovjekovne fortifikacije starog grada Gurana. Svi ostaci tih zdanja su restaurirani i posjetitelji ih mogu razgledati. Naredni će korak biti restauracija skulptura koje su tamo pronađene, njih stotinjak, od kojih bi polovica mogla svoje mjesto naći u muzejima. Problem je samo pronaći mjesto gdje bi mogle biti izložene, najbolje bi bilo u Vodnjanu, ali za sada tamo još ne postoje preduvjeti, kazao je voditelj projekta prof. Miljenko Jurković sa zagrebačkog sveučilišta.

Dio je to aktivnosti Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s pulskim Konzervatorskim odjelom te zahvaljujući sredstvima kantonske arheološke službe iz Ženeve i privatne zaklade Schmieheny.

Jurković je istaknuo je da su švicarske udruge platile 90 posto troškova, a preostalih deset posto platili su Filozofski fakultet u Zagrebu, Ministarstvo kulture i Grad Vodnjan.

Tijekom prezentacije izrečena je želja da se dio pronađenih arheoloških otkrića s Gurana predstavi i ženevskoj publici, računajući pritom na pomoć Grada, Turističke zajednice i Županije.

Izrečena je i namjera tiskanja monografije te drugih prikladnih popratnih materijala o tom važnom lokalitetu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter