Ostaci raspadnutog broda na plažama Novog Zelanda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

More je u ponedjeljak na novozelandske plaže nanijelo kontejnere, vrece mlijeka u prahu i druge ostatke s teretnog broda koji se ovoga vikenda poceo raspadati nakon što je tri mjeseca bio nasukan na grebenu pred obalom.

Brod Rena pod liberijskom zastavom, koji je tri mjeseca nasukan na grebenu Astrolabe na 22 kilometra pred istocnom obalom Novog Zelanda, u nedjelju se poceo prelamati na dva dijela pod valovima visokim i do šest metara.

Pomorske vlasti pokušale su ukloniti gorivo i kontejnere s broda koji se nasukao 5. listopada, no gorivo je nastavilo istjecati, a nemirno more odnosi kontejnere uzrokujuci najtežu ekološku katastrofu u Novom Zelandu posljednjih desetljeca.

More je nanijelo najmanje pet kontejnera na plažu Waihi, popularno turisticko odredište, rekao je glasnogovornik novozelandskih pomorskih vlasti Bruce Fraser.

- Mnogo je kontejnera i ostataka u moru i naneseno na plaže, rekao je. Na površini mora od broda širi se trag goriva dug tri kilometra, a manje kolicine nanesene su i na obližnje otoke i plaže, dodao je.


Podijeli: Facebook Twiter