Ospice brinu Europu, ali ne Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Epidemija ospica, koja se pojavila u Europi, u Hrvatskoj se ne može dogoditi jer je obuhvacenost cijepljenjem protiv ove bolesti gotovo stopostotna. Stoga ospica medu hrvatskim gradanima vec dugo nema. Godišnje se zabilježi najviše do pet slucajeva, ali redovito su to osobe koje su došle iz neke druge države, doznajemo u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- U 2010. obuhvacenost prvim cijepljenjem protiv ospica iznosila je 96 posto, a revakcinacijom cak 98 posto. Kad je procijepljenost u opcoj populaciji tako visoka, gotovo stopostotna, zašticene su i one osobe koje se zbog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti, objašnjava dr. Tatjana Nemeth Blažic iz HZJZ-a.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je ovih dana na opasan "povratak" ospica u mnogim europskim zemljama, što je, objašnjava se, rezultat toga što dio europskih roditelja ne želi cijepiti djecu zbog straha od eventualnih štetnih posljedica cjepiva. U prvih pet mjeseci ove godine u 33 europske države zabilježeno je ukupno deset tisuca slucajeva ospica od kojih su cetiri imala smrtni ishod. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je glavni krivac to što znatan broj djece više nije cijepljen, a takvih je osobito puno u generaciji koja sada ima izmedu 10 i 19 godina.

Iako cijepljenje protiv ospica ni u Hrvatskoj nije zakonska obveza, vrlo su rijetki slucajevi da roditelj odbije cijepiti dijete. Nemeth Blažic kaže da se puno radi na edukaciji i komunikaciji s roditeljima te da je sustav vrlo dobro organiziran. Sustavno cijepljenje protiv ospica provodi se od 1968. godine. Prvi put vakcina se prima s 13 mjeseci, a drugi put prije upisa u prvi razred osnovne škole.

U mnogim europskim zemljama, ukljucujuci primjerice Njemacku i Austriju, odluka o cijepljenju prepuštena je lijecnicima i pacijentima, a u Hrvatskoj je proteklih godina zabilježeno nekoliko slucajeva ospica kod osoba koje su stigle iz ove dvije države. Najviše slucajeva oboljenja od ospica trenutno ima u Francuskoj. Samo u prva tri ovogodišnja mjeseca registrirano je gotovo pet tisuca slucajeva, a toliko ih je bilo i u protekloj godini. U Velikoj Britaniji zabilježeno je 275 slucaja u prva tri mjeseca 2011., a tamošnje zdravstvene vlasti kažu da je vecina oboljelih boravila prethodno u Francuskoj, nekim drugim europskim zemljama ili u Indiji. (Vesna ROLLER)


Podijeli: Facebook Twiter