Osobni bankrot prihvatilo bi 45 posto građana

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Na osobni bankrot pristalo bi 36 posto građana, pod uvjetom da im se ostave sredstva za normalan život, pokazala je anketa portala MojPosao provedena na više od 400 ispitanika u povodu donošenja Zakona o stečaju potrošača, popularno zvanom "zakon o osobnom bankrotu" koji na snagu stupa početkom srpnja.

Jedan od ispitanika, koji bi pristao na osobni bankrot, kaže da očito nije sam u stanju srediti vlastitu situaciju, dok drugi predlaže uvođenje kazne za neodgovorno financijsko poslovanje.

Iz dužničkog ropstva pod svaku cijenu željelo bi se izvući devet posto ispitanika. "Nama to i treba kad ne znamo upravljati kućnim budžetom", zaključio je jedan od anketiranih.

S druge pak strane, 32 posto ispitanika smatra da osobni bankrot nije dobar instrument te da su pristojni prihodi jedini izlaz iz svake financijske nevolje, kao i poticanje proizvodnje, čime bi se otvorila nova radna mjesta te potaknulo zapošljavanje.

"Ja osobno vrlo dobro upravljam svojim financijama, ali nisam kriv što sam nezaposlen. Moja situacija nije proizašla iz neznanja već iz nemogućnosti, što je vrlo bitna razlika", izjavio je jedan od ispitanika.

Gotovo četvrtina ispitanika (23 posto) smatra da svoje dugove mogu riješiti sami. "Ljudi ne bankrotiraju jer su glupi, već zato jer novca nema", kaže jedan ispitanik, a drugi ističe da pazi koliko troši da ne upadne u dugove. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter