Osobne uspomene darovane muzeju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na kraju godine Zavicajni muzej grada Rovinja je u svom prizemlju priredio izložbu novih akvizicija, probranih medu onima prikupljenim u zadnjih pet godina. Tako su na svjetlo dana izašli novi izlošci koji se cuvaju u depoima muzeja.

Dogradonacelnik Marino Budicin je otvarajuci izložbu ustvrdio da Rovinj obiluje materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom. Njeno ocuvanje ima veliko znacenje, posebno zato što su Rovinjci skloni doniranju muzeju, koji smatraju svojim. Ravnateljica muzeja Marija Smolica zahvalila je svima koji su im poklonili svoje uspomene. Podsjetila je da je to praksa od 1954. godine, kada je ova rovinjska ustanova osnovana.

Iskopavanja na Trgu Matteotti i u Švalbinoj ulici pokazala su da Rovinj ima povijest dugu najmanje cetiri tisuce godina pa ne iznenaduju brojni izlošci.

Rovinjski muzej svoje prve dane bilježi pocetkom pedesetih godina prošlog stoljeca; prve ideje i razgovori datiraju u 1953., da bi sljedece godine bio otvoren, i to nizom od tri izložbe – dokumentarne o narodnooslobodilackoj borbi i bataljunu "Pino Budicin" te arheoloških artefakata i radova umjetnika koji su u Rovinju boravili tijekom ljeta, a kasnije nastavili intenzivno druženje, stvaranje i izlaganje u muzeju. Kolonija stvaralaca - likovnjaka, pisaca, filmaša i glazbenika - nesmanjenom snagom rasla je i traje sve do današnjih dana.



Tih dana sve više grade pristiže u muzejsku zbirku iz drugih muzeja i kucnih zbirki. Rijec je o slikama starih majstora iz crkvica i opustjelih obiteljskih kuca, nalazima iz morskih dubina, ribarskim alatima, mrežama, kucanskim predmetima, knjigama, fotografijama i raznim dokumentima. Grada koja se tijekom desetljeca našla u muzeju dragocjen je materijal, koji su kustosi grupirali u manje cjeline i zaokružene price pa su postupno formirane zbirke.

Arheološka zbirka, zahvaljujuci velikim istraživanjima i iskopavanjima u Monkodonji te zaštitnim istraživanjima na manjim lokalitetima, kao što su ona u staroj jezgri Rovinja, Turnini, Sarizolu, Moncastelieru, Veštru, Valalti, Polarima i na Valdibori, kao i u crkvicama, posebno sv. Eufemije, sv. Tome, sv. Kristofora i sv. Bartula, uz rad na arheološkoj topografiji, polako se grupira u cetiri cjeline - prapovijesni lokaliteti, anticki lokaliteti i rano srednjovjekovlje te numizmaticka zbirka.

Etnografske zbirke rastu zahvaljujuci donacijama Rovinjaca, a cuvaju predmete iz svakodnevnoga života u gradu i Rovinjskom Selu s kraja 19. i pocetka 20. stoljeca. Predmeti iz kuhinje, tekstil te namještaj omogucavaju oživljavanje ambijenta tipicne rovinjske kuce.

Prikupljena je i grada koja svjedoci o bogatome obrtnickom potencijalu grada – ribarima, vinogradarima, maslinarima, brodograditeljima, kamenoklesarima, fotografima, krojacima, postolarima, brijacima, uslužnim djelatnostima, manufakturama, tjesteninama, svijecama, tiskarama, ljekarnicima, bogatstvu druženja ljudi uz knjigu, pjesmu i kazalište, o obilježavanju vjerskih blagdana, a sve je to ostavilo materijalnoga traga u sjecanju na protekla vremena. Povijesne zbirke usko su vezane uz etnološka istraživanja. Fotografije, razglednice i razni dokumenti nadopunjuju sliku grada iz minulih vremena.



Zbirka suvremene umjetnosti ima stalan izvor novih radova u mnogobrojnim izložbama koje se održavaju u galerijskim prostorima muzeja i crkvi sv. Tome. Svakako valja spomenuti potrebu za vecim prostorima za izlaganje te izuzetne zbirke, baštine nacionalnoga znacaja.

Smolica je istaknula da u svome djelovanju kustosi nastoje okupiti mnogobrojne suradnike, istraživace, znalce, živuce sudionike zbivanja, koji pomažu u radu i pružaju važnu potporu. Ovom izložbom na kraju godine predstavljen je izbor najzanimljivijih predmeta koji su povecali zbirke Zavicajnog muzeja. Istovremeno je to i zahvala lokalnoj zajednici te svim suradnicima i donatorima na vremenu i trudu posvecenom ocuvanju baštine.

Zahvalila je brojnim donatorima, posebno nekadašnjem ravnatelju muzeja, povjesnicaru Antoniju Paoletichu, sestrama Anni i Deliji Quratotto te Neviji i Dinu Longu. U njihovo ime zahvalu je uzvratio Paoletich, rekavši da je muzej i bio osnovan da bi se u njemu skupljala grada o povijesti Rovinja, pa takav treba i ostati.


Podijeli: Facebook Twiter