Osobna iskaznica - jeftinija i sve traženija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog razlike u cijeni osjetno je pala izrada putovnica, a sve više građana traži izdavanje osobnih iskaznica s kojima također mogu putovati u gotovo sve europske zemlje, doznaje se u policiji.

Osim što je jeftinija i brže gotova osobna iskaznica više ne zahtjeva ni prljanje kažiprsta jer se otisak prsta umjesto umakanjem u tintu sada uzima skenerom. To je novost kojom se već neko vrijeme služe sve policijske uprave u Hrvatskoj, a koja u mnogome olakšava proces izrade tog dokumenta.

Ulaskom u Europsku uniju osobnu iskaznicu može imati svaka osoba s prebivalištem u Hrvatskoj pa tako i tek rođena djeca. Po starom zakonu 'osobna' se morala izvaditi sa 16 godina.

Nova pravila izazvala su povećan interes građana. Izrada putovnica, koje se naplaćuju 320 kuna u tzv. redovnoj proceduri ili čak 410 u žurnom postupku, 'pala' je za više od 70 posto, upozoravaju u policiji.

Cijena osobne iskaznice je nešto manja od 50 kuna, a i s tim se dokumentom može nesmetano putovati u sve susjedne zemlje i zemlje Europske unije.

Načelnica Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PU splitsko-dalmatinske Diana Jakšić kaže da su proteklog ljeta zbog manje cijene izrade osobne iskaznice imali puno više posla jer su građani doslovno "navalili" na izradu jeftinijeg dokumenta. "Mislim da smo većinu osobnih iskaznica koje su isticale u ovoj kritičnoj godini uglavnom zamijenili pa se već sada primjećuje pad broja stranaka koji pristupaju u naše službe. No, što se djece tiče tu očekujemo i dalje nastavak povećanja zahtjeva za izradu osobne iskaznice", kaže Jakšić.

Za osobnu iskaznicu više ne treba dolaziti u policijsku postaju s ispunjenim zahtjevom već sa starom osobnom iskaznicom, uplatnicom i samo jednom fotografijom koja je izrađena po standardima. Zahtjev ispunjava šalterska službenica, a građanin kontrolira unos bilješki. Osobna iskaznica se po zakonu mora građaninu uručiti najkasnije za mjesec dana, a trenutno se za taj dokument čeka nešto kraće, do dvadesetak dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter