Osobna iskaznica je u Sloveniji zakon!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica talijanskih mladica koja su putovala Slovenijom bez osobne iskaznice morala su slovenskoj policiji platiti paprenu kaznu od 250 eura. Dogodilo se to nedaleko od Gorice na slovenskom državnom teritoriju, a slucaj je zanimljiv utoliko što zazire u problem reguliranja prometa u dvije države koje su clanice Europske unije i potpisnice schengenskog sporazuma.

Naime, prema talijanskom zakonu vozacka dozvola je izjednacena s osobnom iskaznicom kao valjani dokument prepoznavanja i identifikacije, no to nije slucaj sa Slovenijom gdje je osobna iskaznica nužni i jedini (uz putovnicu) dokument identifikacije. Dvojicu mladica skupo je koštalo nepoznavanje slovenskih zakonskih (ne)prilika pa su platili izuzetno masnu novcanu kaznu.

Za ovaj se slucaj zainteresiralo i talijansko ministarstvo vanjskih poslova jer su kažnjavanja talijanskih državljana u Sloveniji cesta upravo zbog razlika u pravilu ponašanja. Iz Rima je u Ljubljanu stigao i pismeni prijedlog da se dvije države sporazume i prilagode unutrašnje zakone, no, kako kažu iz Rima, Slovenija na taj prijedlog nije do sad reagirala niti je službeno odgovorila.


Podijeli: Facebook Twiter