Osobe u kolicima ne mogu ući u vrtiće, škole…

Mala stepenica čini veliku razliku (M. ANGELINI)
Mala stepenica čini veliku razliku (M. ANGELINI)

Osobama s invaliditetom koje žive u našem gradu dostupno je tek 39 posto objekata, a nepristupačno njih 35 posto. Djelomično pristupačno im je 24 posto objekata.

Pokazali su to rezultati statistike koja je napravljena prilikom izrade Vodiča za osobe s invaliditetom Istarske županije. Druga je to županija u Hrvatskoj u kojoj je, u deset gradova i 31 općini, obavljen uvid na terenu da bi se vidjelo koliko je ustanova i zgrada u njima (ne)pristupačno.

Tijekom mjeseci rada u Istri je snimljeno više od 1.700 građevina. Gledalo se imaju li zgrade rampe za osobe s invaliditetom, posebno označeno parkirno mjesto, koliko su široka vrata, imaju li toalete za osobe s invaliditetom, lift…

U Puli je analizom obuhvaćen 381 objekt - od zdravstvenih, preko ureda javne uprave, pa sve do objekata koji se svakodnevno koriste.

Ono o čemu zdrave osobe niti ne razmišljaju, poput primjerice kako negdje ući, osobama u kolicima predstavlja svakodnevni problem koji ih ograničava u kretanju. Nedostupne su im škole, vrtići, trgovine, banke, poštanski uredi, ne mogu sami otići u kafić, niti ući u frizerski salon… (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)

S KOJIM SE SVE ARHITEKTONSKIM BARIJERAMA INVALIDI U PULI SUSREĆU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter