Osobe s invaliditetom u nepovoljnijem položaju

Davor Komar predstavio rezultate ankete (B. PETROVIĆ)
Davor Komar predstavio rezultate ankete (B. PETROVIĆ)

U prostorijama Društva distrofičara Istre predsjednik ove udruge Davor Komar predstavio je rezultate provedenog istraživanja - ankete o diskriminaciji osoba s invaliditetom u Istarskoj županiji koja je provedena na 375 osoba s invaliditetom tijekom rujna i listopada.

Anketa se provodila u suradnji s većinom županijskih i gradskih udruga osoba s invaliditetom u Istri. Kako je naveo radilo se o doista opsežnoj anketi, čak pravom istraživanju, budući da su njome obuhvaćene osobe s raznim invaliditetima - tjelesnim, intelektualnim poteškoćama, gluhe i slijepe osobe, a ankete su bile vrlo opsežne te trajale oko sat vremena.

Kako je anketa pokazala čak 51 posto anketiranih smatra da su osobe s invaliditetom donekle u nepovoljnijem položaju od drugih, dok njih 41 posto smatra da su one u mnogo nepovoljnijem položaju od ostalih.

Najviše anketiranih smatra da se u nepovoljniji položaj stavljaju zbog manjka radnih mjesta (19,3 posto), onemogućavanjem i otežanim pristupom objektima i uslugama (15,6 posto), te radi uskrate, nepoštivanja i smanjenja prava (13,5 posto). Gotovo 30 posto izjavilo je da se nisu mogli služiti uslugom javnog prijevoza jer on nije prilagođen njihovim potrebama, na što je Komar naveo kako smatra da je taj postotak sigurno i veći, no kako mnogi niti ne pomišljaju na ovu vrstu usluge jer su za nju u potpunosti zakinuti.

Nažalost, anketa je pokazala i da se mnogi od njih (gotovo 40 posto) radi tih problema nisu nikome obraćali dok su oni koji su potražili zaštitu svojih prava o njemu najčešće obavještavali udruge za osobe s invaliditetom (njih 30 posto), zatim pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom (23 posto), nadređene na poslu (15 posto), odvjetnike i pravne institucije (7 posto). Anketirani koji nisu tražili zaštitu svojih prava nisu to učinili prvenstveno zato što, pokazala je to anketa, smatraju da je to beskorisno i gubitak vremena. (B. PETROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter