Osobe s invaliditetom nikako do posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O poticajnim mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na jucerašnjem Forumu poslodavaca Istarske županije govorila je Arlin Gobo iz pulske podrucne službe, koja je prisutnima predstavila opce i posebne uvjete zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Iznosi subvencija ovise o razini obrazovanja i statusu poslodavaca, rekla je te dodala da postoje i mjere potpore za usavršavanje koje se ne smatraju državnim potporama.

- Prošle godine od osoba ukljucenih u mjere HZZ-a jedna osoba s invaliditetom je zaposlena na javnim radovima, a druga je posao pronašla u Opcini Svetvincenat. S jednom osobom je HZZ proveo obrazovanje za knjigovodu.

Od 7.654 slobodna radna mjesta, svega 2,8 posto osoba s invaliditetom imalo je mogucnosti za njih konkurirati. Podaci su poražavajuci i zbog toga treba raditi na svijesti poslodavaca, rekla je Gobo.

Dodala je i da je od 159 osoba s invaliditetom koje traže zaposlenje vecina njih s mentalnom retardacijom ili tjelesnim invaliditetom. Medu njima za rad je sposobno 95 osoba, a one pretežno imaju srednjoškolsko obrazovanje i vec su dugo nezaposlene.

Poticajne mjere Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavio je ravnatelj Ante Vucic, koji je istaknuo da je Vlada prepoznala potencijal osoba s invaliditetom te pocela provoditi aktivnu politiku zapošljavanja u skladu s medunarodnim i nacionalnim dokumentima.

Prisutni su mogli pogledati i film o zapošljavanju osoba s invaliditetom "Um iznad predrasuda". Organizator foruma bila je Istarska županija, a suorganizatori Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Pula.


Podijeli: Facebook Twiter