Osobe s invaliditetom mogu i žele volontirati

Osobe s invaliditetom žele i mogu volontirati (S. Z. T.)
Osobe s invaliditetom žele i mogu volontirati (S. Z. T.)

Sutra će se u Komunalnoj palači potpisati povelja između Grada Pule i organizacija civilnog društva te održati inicijalni sastanak svih sudionika na kojem će se oformiti Mreža za inkluzivnu zajednicu.

Mreža će biti neformalna, a objedinit će organizacije civilnog društva koje u svoje aktivnosti imaju namjeru uključiti osobe s invaliditetom kao volontere.

Riječ je o aktivnostima u sklopu projekta "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti" kojega Grad Pula provodi u partnerstvu s Udrugom za promicanje stvaralaštva Art studio i Društvom sportske rekreacije UPAS-om.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj tim povodom pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Irena Peruško, istaknula je da je riječ o poučnom i edukativnom projektu i primjeru kako za male novce napraviti ozbiljan projekt.

Dosad su, kako je rekla, u sklopu tog projekta koji je počeo 29. prosinca prošle godine, a završava 28. prosinca ove godine, održane edukativne radionice, sportske manifestacije, a tiskan je i priručnik s primjerima dobre prakse "Želim volontirati"

- Grad Pula prvi je grad u Hrvatskoj koji je preuzeo društvenu odgovornost, a upravo je volontiranje dobra aktivnost za podizanje kvalitete života. Inkluzivno volontiranje podrazumijeva da i osjetljive osobe pomažu onima koji su jednako osjetljivi, a to kod njih potiče osobni razvoj i kompetencije te jača njihovu ulogu u društvu, istaknula je Peruško.

Nositeljica projekta i kreatorica većine aktivnosti iz Udruge Art studio Jovana Prusac-Fabris naglasila je da im je ovo prvi europski projekt, a za cilj je imao potaknuti udruge civilnog društva da se same prijave, da prijave svoje članove za volontiranje, da sami kreiraju projekte i prijave ih na Europski socijalni fond, da razvijaju inovativne umjetničke i sportske volonterske programe za osobe s invaliditetom i, u konačnici, da se formira Mreža za inkluzivnu zajednicu koja bi dalje objedinjavala udruge i razvijala programe.

- Naša je želja da se osobe s invaliditetom uključe u volontiranje, a dobra praksa koju imamo pokazuje da one to žele i mogu samo ako im netko pruži priliku, rekla je Prusac-Fabris. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter