Osobe oštećena sluha osjetile Bachovu glazbu


U sklopu 17. međunarodnog orguljaškog festivala Organum Histriae sinoć je u pulskoj katedrali održan orguljaški koncert kojem su prisustvovale osobe oštećena sluha što je prvi ovakav događaj.

Za orguljama je bio Alen Kopunović Legetin koji je na Eisenbarthovim orguljama sat vremena izvodio djela Johanna Sebastiana Bacha, dok su se u publici nalazili i članovi Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije te Udruge djece i mladih oštećena sluha koji su se mogli približiti orguljama, dotaknut ih ili se nasloniti, što su neki i učinili, da bi osjetili vibracije. Najvažnije je da su se gluhi i nagluhi mogli približiti instrumentu, dok su u nastupu posebno uživala djeca oštećenog sluha kojima je ovo bila prva prilika da osjete glazbu na svoj poseban način.

Ta energija koju imaju djeca je posebno djelovala i na samog Alena Kopunovića Legetina kojem je ovo bio prvi nastup u pulskoj katedrali. Budući da je ovo bio svojevrstan eksperiment, bilo je i prijedloga da bi ovakvi koncerti namijenjeni osobama oštećenog sluha mogli biti još bolji, primjerice da se odaberu skladbe koje su malo žešće, ne pretihe, da bi se bolje prenijele vibracije ili da se instrument spoji na svjetlo koje bi treperilo u ritmu kompozicija.

Bilo kako bilo, riječ je o nadasve zanimljivom projektu za koji se nadamo da će se opet realizirati.

Koncert je bio humanitarnog karaktera pa je kroz ulaznice i donacije za Udrugu gluhih i nagluhih sakupljeno oko 1.700 kuna. Spomenimo i da su uz udrugu Identitet koja organizira Organum Histriae ovaj koncert realizirali volonteri Volonterskog centra Istra. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter