Osobe nižeg rasta imaju slabije srce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe niska rasta jedan i pol puta su sklonije oboljenjima od srcanih bolesti i s tim povezanom smrcu u mladoj dobi nego visoke osobe, tvrdnja je studije provedene medu tri milijuna ispitanika.

Žene niže od 1,53 m i muškarci niži od 1,65 m znatno su skloniji kardiovaskularnim tegobama od žena viših od 1,66 m i muškaraca viših od 1,73 m, po studiji objavljenoj u European Heart Journalu.

Ovi rezultati upucuju da bi se nizak rast trebao uvrstiti na popis poznatih cimbenika rizika srcanih bolesti, kao što su pretilost i povišena razina kolesterola, isticu finski istraživaci koje je predvodila Puula Paajanen sa sveucilišta u Tampereu.

Veza izmedu rasta i srcanih tegoba istraživala se u mnogim studijama u zadnjih šezdesetak godina, ali su rezultati uvijek bili oprecni. "Zakljucak našeg istraživanja je jasan: nizak rast se povezuje s povecanim rizikom od srcanih bolesti (angina pectoris, infarkt)", rekao je profesor Jaakko Toumilehto sa sveucilišta u Helsinkiju, komentirajuci ovu novu studiju.

No znanstvenici još nisu otkrili uzroke te povezanosti. Ipak, niski ljudi ne moraju se brinuti, rekla je Paajanen.

Visina je samo jedan od cimbenika koji utjecu na pojavu srcanih bolesti, po njezinu mišljenju. Na visinu ne možemo utjecati, ali zato možemo paziti na težinu i na nacin života (pušenje, alkohol, tjelovježba), dodala je. Osim toga, ako si visok, ne znaci da si zašticen od infarkta, upozorava Toumilehto.


Podijeli: Facebook Twiter