Osobama s invaliditetom treba dati priliku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas se obilježava Medunarodni dan osoba s invaliditetom. Oko 17. 000 osoba s invaliditetom lišeno je poslovne sposobnosti, a vecina njih potpuno, pa nece moci izaci na izbore jer su brisani iz birackog popisa kao i osobe koje su umrle ili izgubile hrvatsko državljanstvo, upozorava pravobranteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, te istice kako su time još više postali nevidljivi gradani ove zemlje i nisu ni dio birackog tijela.

"Oni su smješteni u ustanovama socijalne skrbi što znaci da ne žive u svojim domovima, u svojim obiteljima niti u svojim zajednicama. Iako je u hrvatskom zakonodavstvu regulirano glasanje na izborima za osobe koje su lišene slobode, nije regulirano glasanje za osobe koje žive u ustanovama jer im država ne može osigurati skrb na drugaciji nacin", kaže Slonjšak.

Štednjama u zdravstvenom sustavu, uskracivanjem usluga koje bi pridonosile prevenciji samog nastanka invaliditeta ili njegovog pogoršanja dolazi do pogoršanja invaliditeta za ciju sanaciju je potrebno izdvojiti višestruko veca novcana sredstva. Unatoc zapocetom procesu deinstitucionalizacije, oblikom skrbi države o osobama s invaliditetom njihovim smještanjem u institucije, troši se daleko više sredstava no što bi se iz proracuna moralo izdvajati za financiranje razlicitih oblika potpore življenju u zajednici.

Nadležna tijela ne spominju u javnosti da je skrb o osobama s invaliditetom veliki financijski teret za državu, ali to se može zakljuciti iz njihovih postupaka. Svi prijedlozi za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom koji iziskuju veca materijalna izdvajanja ostaju ignorirani, istice se u poruci.

Dodaje se kako pravobraniteljica posjecuje mlade ljude u domu za starije i nemocne i svjedoci teškoj situaciji u obiteljima iscrpljenima svakodnevnom i cjelodnevnom sveobuhvatnom skrbi o njihovom clanu s teškocama, bez nedovoljne pomoci i podrške koju bi trebala pružiti zajednica, odnosno njezine službe. Obitelj je u vecini slucajeva prepuštena samoj sebi.

Takoder naglašava kako je drugi problem, možda još i znacajniji, nedostatak razvijanja svijesti u široj društvenoj zajednici o nužnosti poštivanja dostojanstva osoba s invaliditetom, poštivanja njihovih prava, prvenstveno prava na jednakost i jednako postupanje kao i sa svim drugim gradanima te pravom na jednake prilike.

Obilježavanje Medunarodnog dana osoba s invaliditetom neka bude poticaj da se otvorimo prema drugacijima i pocnemo razmišljati o invaliditetu kao dijelu ljudske razlicitosti i bogatstva, a isto tako i o tome kako svi mi možemo doprinijeti da unatoc razlicitostima budemo jednaki u svojim pravima i dostojanstvu, stoji u poruci pravobraniteljice u povodu Dana osoba s invaliditetom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter