Osobama s invaliditetom dostupna tek trećina objekata

S prezentacije vodiča za osobe s invaliditetom (B. P.)
S prezentacije vodiča za osobe s invaliditetom (B. P.)

U prostorijama Društva distrofičara Istre predstavljen je Vodič za osobe s invaliditetom kroz Istarsku županiju, s pripadajućim CD-om. Kako je naveo dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, SOIH je kao krovna organizacija udruga osoba s invaliditetom pokrenula inicijativu za izradu vodiča u županijama koji će služiti kao podloga razvijanju strategije uklanjanja barijera i gradnje okoliša po mjeri čovjeka.

Istarska županija je druga županija u Hrvatskoj u kojoj je, u deset gradova i 31 općini, obavljen uvid na terenu. Za svaku je građevinu i javnu površinu pripremljen i foto prikaz, a ekspertnom ocjenom dodijeljen im je pripadajući simbol - pristupačnosti, djelomične pristupačnosti ili nepristupačnosti.

- Ovaj vodič poslužit će ne samo domaćim ljudima i turističkim posjetiteljima, već i ustanovama i institucijama kao putokaz što sve još treba ispraviti, naveo je Bobuš, izrazivši zahvalnosti Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na financijskoj podršci, Istarskoj županiji na tisku i Društvu distrofičara Istre na partnerstvu pri provođenju projekta.

Marica Mirić, predsjednica Društva distrofičara Hrvatske, rekla je da je snimljeno više od 1.700 građevina te gledano imaju li rampe za osobe s invaliditetom, parkirno mjesto za njih, koliko su široka vrata, imaju li toalete za osobe s invaliditetom, lift…

Ukratko, pokazalo se da je osobama s invaliditetom pristupačno 66 posto zdravstvenih objekata i 47 posto ljekarna, dok su im objekti kulture (crkve, knjižnice, muzeji, kina, galerije) pristupačni s tek 25 posto. Porazna je činjenica da je osobama s invaliditetom pristupačno tek 23 posto (!) obrazovnih ustanova, a nepristupačno njih 52 posto. Banke su pristupačne s 38 posto, socijalne ustanove 42 posto, dok je znak pristupačnosti dobilo 57 posto trgovina. Uredi javne uprave pristupačni su s mizernih 19 posto, dok je osobama s invaliditetom nepristupačno njih čak 63 posto.

- Gledamo li sve objekte, dolazimo do rezultata da je 37 posto objekata osobama s invaliditetom pristupačno, njih 26 posto djelomično je pristupačno, a njih 37 nepristupačno. Grad Pula u prosjeku ima nešto povoljnije rezultate, no tek za dva posto, navela je Mirić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter