Osnovnu školu ove godine završava 70-ak odraslih

Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u ponudi je osposobljavanje za varioca, pomoćnog kuhara... (Arhiva)
Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u ponudi je osposobljavanje za varioca, pomoćnog kuhara... (Arhiva)

Pulsko Pučko otvoreno učilište, u suradnji s ispostavama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i ove godine uspješno provodi program osnovnoškolskog obrazovanja odraslih osoba.

- U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuli smo akciju promocije završavanja osnovne škole te i ove godine prikupili veliki broj polaznika, veli nam Aleksej Mišan, novi ravnatelj pulskog Pučkog otvorenog učilišta, uz napomenu kako je ove godine u program ušlo čak 70-ak polaznika.

Valja naglasiti da je program za polaznika u potpunosti besplatan jer ga financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i to za sve osobe koje nisu završile osnovnu školu, a imaju hrvatsko državljanstvo te su u dobi između 15 i 50 godina.

Na pitanje koliko traje program voditeljica obrazovnih skupina Patrizia Mingon - Škrtić navodi da osoba u jednoj kalendarskoj godini može završiti dva školska razreda, odnosno cijela se osnovna škola može završiti u četiri godine.

Važno je da se svim polaznicima, kada završe osnovnu školu, nudi mogućnost da, također besplatno, završe i jedno od prvih zanimanja. U ponudi su tako osposobljavanje za pomoćnog kuhara ili konobara, slastičara ili, pak, varioca, odnosno, radnika na viličaru ili bageru.

Osobe koje nemaju završenu osnovnu školu, a žele se uključiti u projekt mogu se javiti Pučkom otvorenom učilištu Pula, Zavodu za zapošljavanje i svom poslodavcu te na taj način ostvariti svoje pravo.

Prilikom prijave trebaju priložiti rodni list, domovnicu te svjedodžbu o posljednjem završenom razredu prethodnog školovanja (ukoliko je posjeduju). (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter