Osnovni cilj Matice je očuvanje hrvatskog identiteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnom svečanom akademijom u Multimedijalnom centru u Rovinju sinoć je obilježena 175. obljetnica utemeljenja i djelovanja Matice hrvatske. Na središnjem svečanom skupu za Istru, u povodu obilježavanja rada i djelovanja Matice hrvatske, osnovane daleke 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak, istaknuto je da je počevši od potrebe za tiskanjem knjiga na hrvatskom jeziku do promicanje kulture kao potrebe društva, Matica hrvatska bila i ostala jedna od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih ustanova.

Kulturni aspekti djelovanja

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanić je govoreći o 175 godina djelovanja Matice hrvatske rekao da je osnovni cilj Matice očuvanje hrvatskog identiteta raznim oblicima djelovanja u kulturi poput književnog stvaralaštva, glazbe, likovne i filmske kulture.

"Natječaji iz književnog stvaralaštva, likovne radionice, izdavaštvo, tribine i predavanja su načini kojima Matica hrvatske potiče građane, prije svega mlade, na bavljenje kulturom", kazao je Damjanović te podsjetio i na povijest i značenje Matice, kazavši da je bila i ostala jedna od najstarijih i najvažnijih hrvatskih kulturnih ustanova.

Bivši predsjednik Matice hrvatske, akademik Josip Bratulić, porijeklom iz Istre, govorio je o Matici hrvatskoj i Istri naglasivši kako ogranci Matice hrvatske u Istri, osim u Rovinju, djeluju i u Puli, Pazinu, Umagu, Labinu, Bujama, Fažani i Lanišću.

Zahvalnice za doprinos u čuvanju Matice

"U Rovinju je još davne 1912. godine osnovano povjerenstvo Matice hrvatske koje je okupljalo 12 članova. Predsjednik je bio Bogdan Mogorović, pristav na kotarskom sudu u Rovinju. Ogranak Matice je javno djelovao i od 1969. do 1972. godine dok je 1992. obnovljen ogranak Matice hrvatske u Rovinju koji danas ima više od pedeset članova", podsjetio je akademik Bratulić.

Na svečanoj akademiji predsjednik rovinjskog ogranka Matice hrvatske Goran Zgrabljić za doprinos u očuvanju Matice, uručio je zahvalnice Gradu Rovinju, Županiji istarskoj i Adrisu. Također, podsjetio je i da je rovinjski ogranak nedavno tiskao slikovnicu za djecu, koju su oblikovali radovi učenika rovinjskih osnovnih škola a nastali u likovnoj radionici Matice hrvatske Rovinj.

- Kao nastavljači i baštinici najstarije hrvatske kulturne institucije, Matica hrvatska Rovinj dio je kulturnog života grada te zajedno s ostalim udrugama i ustanovama nastoji da, osim značajne turističke destinacije, postane i kulturno središte na dobrobit svih sugrađana, poručio je Goran Zgrabljić.

Svečanost je upotpunjena nastupom zbora Muzičke akademije iz Pule, te glazbenika Bruna Krajcara koji je izveo i dvije pjesme Mate Balote koje je uglazbio. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter