Osnovne škole gube 350 ucenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 2.000 ucenika ove je godine izašlo iz istarskih osnovnih škola, a na jesen ce u prve razrede uci manje od 1.700 djece. Zasad su upisana 1.673 prvašica, dok ih je godinu ranije bilo 1.714 pa ce ucenika u prvim razredima biti manje za minimalno jedan razredni odjel. Osmaša je pak bilo 2.027 i, ako se izuzmu oni ucenici koji ce morati ponavljati razred, sljedece godine u školama ce biti oko 350 osnovnoškolaca manje.

"Podaci još nisu konacni jer moguci su naknadni upisi djece u prve razrede koji još nisu napravili sistematski pregled ili se obitelj u meduvremenu doselila u Istru", veli Marija Ivic Kacan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave.

Naglasila je da škole ne bilježe drastican porast ili pad broja djece u odnosu na lani. Još uvijek obraduju broj prvašica, a koliko ih je tocno, znat ce se prvog ponedjeljka u rujnu s pocetkom nove školske godine. Stoga nismo dobili odgovor na pitanje prijeti li u nekim manjim školama zatvaranje odjela zbog nedovoljnog broja prvašica. Voditeljica je naglasila da Istarska županija priprema novu mrežu škola koja ce donijeti neke novine u organizaciji.

Zbog malog broja ucenika prije dvije godine privremeno je zatvorena podrucna osnovna škola u Karigadoru pa su ucenici te godine putovali do maticne škole Rivarela u Novigradu. Hoce li neke podrucne škole biti zatvorene zauvijek, pitali smo nadležnog županijskog procelnika Mladena Dušmana.

"U ovom trenutku nemamo u planu zatvoriti niti jedan školski objekt, jedino ce neke maticne škole zbog novog pedagoškog standarda morati promijeniti status u podrucne škole u kojima se nastava održava od prvog do cetvrtog razreda. Tamo gdje je to moguce, pokušat cemo zadržati status maticne škole, kao u Oprtlju, koji spada u brdsko-planinsko podrucje i koji time podliježe drukcijim kriterijima", kazao je Dušman.

Prema novom pedagoškom standardu škola mora imati minimalno 112 djece da bi zadržala status maticne škole u kojoj se nastava odvija za sve razrede osmoljetke. Za podrucne škole ili podrucne odjele minimalni broj djece nije definiran. Prijedlog je da status maticne škole zadrži i Osnovna škola "Ivan Goran Kovacic" u Cepicu u kojoj se gaji istrorumunjska kultura i jezik kao posebnost ovog kraja Istre.

U Juršicima ce se pak odvijati samo nastava od prvog do cetvrtog razreda, dok bi se ostali razredi preselili u školu u Svetvincentu. Jednaka je situacija u Divšicima, gdje ce se djeca starijeg uzrasta prevoziti u OŠ Vladimira Nazora u Krnicu.

"Ucenike podrucnih škola s Buzeštine prevozimo u Buzet i nikome ništa ne nedostaje. U Buzetu je uredena sportska dvorana, a takve dvorane ne bismo mogli izgraditi u malim podrucnim školama s desetak ucenika. Mnoge su školske zgrade u 80-ima diljem Istre zatvorene, ali to ne znaci da su škole prestale s radom", istice Dušman te navodi da je zbog manjeg broja djece reorganizacija nužna.

Prijedlog mreža osnovnih i srednjih škola na dnevnom je redu Županijske skupštine pocetkom kolovoza, a nakon usvajanja konacnu odluku donosi Vlada. Još nije poznato hoce li mreža škola biti donesena prije pocetka školske godine. Nakon mreže škola Županija ce donijeti mrežu prijevoza za ucenike osnovnih škola.


Podijeli: Facebook Twiter