Osnovna škola u Višnjanu dobila solarni kiosk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Greenpeace u Hrvatskoj jučer su Osnovnoj školi Juže Šurana u Višnjanu predali solarni kiosk - mobilni fotonaponski sustav snage 500 vata opremljen bežičnim internetom, hladnjakom i radio-uređajem sa zvučnicima. Greenpeace je školi u Višnjanu predao solarni kiosk jer je ova škola pobijedila u natjecanju "Krovove na sunce".

Inicijativa učitelja Enisa Ramadana

Osnovnu školu Jože Šurana na ovaj je natječaj na poticaj učitelja Enisa Ramadana prijavio ravnatelj Predrag Brkić, koji, kaže, nije očekivao ovako pozitivne reakcije učenika, a u konačnici i ovakav ishod. U natjecanju "Krovove na sunce" sudjelovale su 72 škole iz cijele Hrvatske, a više od 3.000 učenika koji su označili više od 250.000 krovova, na kojima se može proizvesti 7.846 Gwh električne energije. To je, kaže Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj, više od ukupnog hrvatskog uvoza električne energije 2015. godine. Zahvaljujući ovom natjecanju naši su učenici pokazali da Hrvatska ima ogroman solarni potencijal, a mi želimo da on postane stvarnost, dodao je Tomić.

Natjecanje

"Krovove na sunce" je računalna igra i natjecanje za osnovne škole koje je započelo 8. ožujka, a završilo je 14. travnja "Cilj igre bio je označiti što više krovova diljem zemlje čime se automatski računao njihov solarni energetski potencijal. U igrici se pomoću Google karata mogao označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti. Igrači su prolazili kroz edukativne misije. Primjerice, morali su označiti određen broj krovova u rodnom kraju Nikole Tesle ili na najsunčanijem hrvatskom otoku, rekla je voditeljica kampanje Mihaela Bogeljić.

Promicanje obnovljivih izvora energije (OIE) jedno je od prioritetnih područja djelovanja Greenpeacea, kaže Tomić. Hrvatska, kaže, obiluje čistim prirodnim resursima, pogotovo energijom sunca, a kao jedna od najsunčanijih europskih država, do sredine stoljeća, može u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije. Unatoč tome, nalazimo se na začelju EU po korištenju solarne energije. Osim što čuva okoliš i klimu, masovnije korištenje obnovljive energije povećava energetsku neovisnost zemlje i otvara brojna radna mjesta. Solarnom turnejom po Istri, Greenpeace je započeo kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenju solarne energije na Jadranu.

Škola uvodi modernu tehnologiju

Nakon što je višnjanskoj školi predan "solarni kiosk", učenicima je Surka Beatbox održao koncert na opremi koja koristi struju koju proizvodi "solarni kiosk". Uskoro će se, kaže ravnatelj Brkić, na Vrbanovici održati dan škole, a to što ondje nema struje više nije nikakav problem pa će zahvaljujući "solarnom kiosku" učenici moći kreirati program po vlastitoj želji. Zadovoljan je, kaže, pobjedom u ovom natjecanju, a rezultat je na neki način i očekivan jer ova škola u svoje nastavne programe uvodi moderne tehnologije koje nisu u suprotnosti sa zaštitom okoliša i energetskom učinkovitošću. (M. RIMANIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter