Osnovcima podijelili pedometre, sutra pješačenje za sve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu županijske javno-zdravstvene manifestacije "Hoditi i zdravi biti" sutra se u Buzetu organizira pješačenje po stazi Sveti Duh - Črnica - Sveti Duh. Od 9 do 9.30 sati okupljanje je kod Društvenog doma u Svetom Duhu gdje će se mjeriti tlak i šećer. U 9.30 sati vježbe razgibavanja vodi fizioterapeutkinja buzetskog Doma za starije osobe, u 10 sati je polazak, a u 13 sati povratak te ručak za sudionike i zajedničko druženje.

Poskoči, potrči, pobijedi

Organizator za buzetsko područje je Grad Buzet, a prvi put u akciju se uključuju udruge, ustanove i volonteri. Suorganizatori su Eko udruga "Buzetska margerita", Dječji vrtić "Grdelin", Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja", Srednja škola Buzet, Dom za starije osobe u Buzetu, buzetska podružnica HPD-a "Planik" iz Umaga, Udruga antifašista i Matica umirovljenika Buzeta te Gradsko društvo Crvenog križa.

Osim središnje akcije "Hoditi i zdravi biti", u Buzetu ove godine prvi put Eko udruga "Buzetska margerita" tijekom ožujka i travnja u suradnji s buzetskom osnovnom školom provodi projekt "Poskoči, potrči, pobijedi". U projekt su uključeni četvrti razredi matične škole u Buzetu te treći i četvrti razredi područnih škola u Vrhu i Roču, ukupno 61 učenik. Svaki razred dobio je po dva pedometra, spravicu koja se zatakne za pojas ili drži u džepu, a koja mjeri prijeđene korake te ih pretvara u kilometre. Svaki razred raspolaže s dva pedometra kako bi učenici mogli u paru trčati i bilježiti korake. Ujutro učiteljice zapisuju koliko koraka, odnosno kilometara je prešao učenik koji ga je nosio prethodnog dana. Tako se učenici mijenjaju svaki dan u razdoblju od sredine ožujka do sredine travnja.

Planira se, na nekom manjem pješačenju, uručiti prijelazni pehar razredu koji je imao najviše prijeđenih kilometara. Svi učenici primit će medalju, a onaj koji bude imao pojedinačno najviše prijeđenih kilometara dobit će i priznanje. Inicijativa je da ovaj projekt postane tradicionalan.

Predškolci na pješačenju

Dječji vrtić "Grdelin" proteklih je dana organizirao hodanje po gradu za sve vrtićke skupine, a staza je ovisila o uzrastu djece. U hodanje su se uključili i svi djelatnici vrtića: kuharice, spremačice, odgajateljice. Djeca su dijelila letke s pozivom na manifestaciju "Hoditi i zdravi biti". (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter