Osnovci iz Umaga i Brezovice u EU projektu

Ministri Jovanović (lijevo) i Pikalo (desno)
Ministri Jovanović (lijevo) i Pikalo (desno)

Ministri znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske i Slovenije, Željko Jovanović i Jernej Pikalo sa suradnicima posjetili su danas umašku Osnovnu školu Marije i Line u povodu ostvarenja njenog projekta "Souvenirs for Europe". Taj je projekt Agencija za mobilnost i programe EU-a prihvatila na Comenius natječaju "Bilateralna školska partnerstva" u sklopu programa za cjelogodišnje učenje i odobrila financijsku potporu iz EU fondova od 22.500 eura. Umaška škola u ovom projektu, koji traje do sljedeće godine, intenzivno surađuje sa slovenskom partnerskom OŠ Brezovica iz Brezovice pri Ljubljani, čijih 20 učenika i četiri profesorice posljednjih deset dana ugošćuju umaški osnovci i djelatnici njihove škole.

Autorica i koordinatorica projekta je profesorica i diplomirana bibliotekarka Adela Granić. Predstavljanju projekta i otvorenju izložbe suvenira prisustvovali su i umaški gradonačelnik Vili Bassanese i župan općine Brezovica pri Ljubljani Metod Ropret te zastupnica Hrvatskog sabora Tanja Vrbat.

- Ovo je jedan od 70 Comenius projekata koje Hrvatska provodi zajedno sa Slovenijom, od ukupno 735 takvih projekata u Hrvatskoj u posljednje četiri godine, vrijednih gotovo pet milijuna eura. Djeca se međusobno druže, potičemo ih da razvijaju i građanske kompetencije, da budu odgovorni ljudi i da poštuju svoje susjede, rekao je ministar Jovanović.

Pikalo je istaknuo važnost dobrih, prijateljskih odnosa između susjeda i podsjetio na prošlost Slovenije i Hrvatske u zajedničkoj državi. - Dužnost svih nas i vas koji odgajate mlade je njegovanje dobre suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Nije svejedno u kakvoj ćemo Europi živjeti… Hrvatska i slovenska kultura su vrlo slične i ovaj je projekt odlična prilika da naše veze osnažimo na europski način, da se zajedno predstavljamo i zajedno idemo naprijed u Europi, naglasio je slovenski ministar. Napomenuo je da u Sloveniji 350 od 450 škola sudjeluje u Comenius projektima.

OŠ Marije i Line započela je suradnju sa školom Brezovica 2012. godine i dosad su zajedno ostvarile dva međunarodna projekta - "Svijet različitosti nas bogati" i "Zajedno gradimo bolji svijet", koje je financirao Zavod Republike Slovenije za šolstvo. U projektu "Souvenirs for Europe" naglasak je na učenju jezika partnera i drugih stranih jezika kroz tipične hrvatske i slovenske - europske suvenire.

U svakom od četiri kvartala Comenius projekta učenici sa svojim učiteljima odabiru nekoliko suvenira svoje zemlje i priče o njima uobličuju u različitim formama, poput stripova, video uradaka, foto priča, slika, plesova, dramskih izvedbi i tekstova. (Kristina FLEGAR, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter