Osnovci istraživali Ucku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Park prirode Ucka danas broji oko 1.300 biljnih vrsta. Dio ih je ugrožen zbog postupnog nestajanja njihovih prirodnih staništa, ali i sve veceg trenda branja biljaka. Može se pohvaliti i izrazito vrijednom faunom. Ucka i Cicarija prepoznati su i na nacionalnom planu kao podrucja od posebne važnosti za ptice. Prelijecu ih suri orao, vrtna strnadica, sova ušara i planinski cuk, pa su predloženi za uvrštenje u europsku mrežu zašticenih podrucja Natura 2000.

O svemu tome osnovci iz Lupoglava i Mošcenicke Drage ucili su na radionici u prirodi koju je, obilježavajuci Medunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode, za njih pripremila Javna ustanova Park prirode Ucka u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka.

Djeca podrucnih škola Lupoglav i Mošcenicka Draga, clanica "Mreže škola" Parka prirode Ucka, ukljucila su se u predavanje i radionicu u prirodi na temu kartiranja flore i faune. Uvodno predavanje o bioraznolikosti i kartiranju odradili su u ucionici u prirodi na Poklonu, a potom se preselili u Velu Ucku, na livadu iznad fontane "Vode Josipa II" i upustili u samostalno istraživanje i proucavanje uckarskih staništa.


Podijeli: Facebook Twiter