Osnovci i policajci zajedno u Trci protiv vršnjačkog nasilja

Pula
Pula

Revijalnom utrkom Trkom protiv nasilja danas je, u organizaciji Policijske uprave istarske i Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, u samom centru Pule drugu godinu za redom obilježen Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Više od stotinu policijskih djelatnika iz cijele Istre i oko 320 učenika petih razreda pulskih osnovnih škola startalo je s Trga Portarata točno u podne i zajedno trčalo 1,2 kilometra Giardinima, Istarskom, Amfiteatarskom i Carrarinom ulicom, pa natrag do Portarate, a sve to u izuzetno pozitivnoj i razigranoj atmosferi.

Nosili su ružičaste majice s natpisom "Ova pink majica govori dosta" i, umjesto startnih brojeva, vlastite poruke protiv nasilja, među kojima "Prijateljstvo je snaga", "Nisi tužibaba ako prijaviš nasilje", "Ne guraj se i ne tuci, već budi prijatelj", "Trci se pridruži, nasilje isključi" i "Pravi muškarac nosi ružičasto". Škole su priredila i tematske plakate za kulisu na Portarati gdje su u prigodnom programu nastupili učenici OŠ Kaštanjer i polaznici Studija glazbene kreativnosti Čarobna frula. Okupljenima su se obratili pulski gradonačelnik Boris Miletić i načelnik PU istarske Dragutin Cestar, koji je i sam sudjelovao u utrci, a s učenicima su o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja govorile i pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović i načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac Maksić.

- Nasilju nije mjesto u našem društvu, ono nikad nije rješenje i naša je zajednička odgovornost jasno mu reći ne, maksimalno se angažirati, educirati mlade i boriti protiv tog ozbiljnog problema. Djeci je važno ponuditi alternative, poput sporta, umjetnosti i drugih kreativnih aktivnosti u koje mogu usmjeriti svoju energiju i izraziti se na kreativne načine, poručio je gradonačelnik Miletić.

Načelnik PU istarske Dragutin Cestar je podsjetio da policija provodi brojne aktivnosti za suzbijanje nasilja, a je najbolji način prevencija, senzibiliziranje javnosti i prepoznavanje takvog društveno neprihvatljivog ponašanja u samim začecima te sprečavanje da do njega uopće dođe i eskalira kao problem.

Važno je družiti se i pričati o problemu

Laura Drandić, peti razred, OŠ Veli Vrh: - Nisam nikad vidjela da je netko zafrkavao, tukao se ili govorio ružne riječi drugoj djeci u našoj školi. Kad bih tako nešto primijetila sigurno bih to rekla nekom učitelju ili roditeljima. U našem razredu smo svi složni i dobri smo prijatelji. Mislim da je važno družiti se i pričati o problemu nasilja među vršnjacima kako nam se tako nešto nikad ne bi dogodilo ili kako bismo se znali pravilno ponašati".

Dario Zović, peti razred, OŠ Stoja: - Tu smo kako bismo druženjem i trčanjem rekli "ne" nasilju. Jako sam sretan da i ja sudjelujem s prijateljima iz svog razreda. Ponekad se među djecom zna dogoditi da netko nekoga zeza ili ga gurne i važno je znati da treba ostati miran, ne uzvraćati nasiljem, već potražiti podršku prijatelja i prijaviti ono što se dogodilo odraslima".

Lina Božac i Rea Mijatović, treći razred, OŠ Veruda: "Mi smo tek treći razred, svi smo dobri prijatelji i kod nas nema nasilja. Došle smo trčati kako bismo pokazale da nije lijepo kad se djeca vrijeđaju i svađaju. Da tako nešto vidimo rekle bismo to mami i učiteljima, a onima koji su u svađi bismo pomogle da si oproste i opet sprijatelje".

Rovinj: Svako peto dijete u Hrvatskoj trpi neki oblik vršnjačkog nasilja

Iako je svako peto dijete u Hrvatskoj izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja, problem je to o kojem se (pre)malo govori. Upravo, i u cilju da se šutnja prekine pokrenute su i određene aktivnosti i radnje među kojima i nedavno izglasavanje Sabora o proglašavanju Dana ružičastih majica. Veliki je korak u poticanju djece i mladih da o svojim problemima javno progovore, da im se odupru i potraže pomoć odraslih od vršnjačkih nasilnika dalo i Gradsko društvo Crveni križ  koje je u suradnji s Gradom i Policijskom postajom Rovinj, kao i mladih, mahom učenika Osnovnih škola Rovinja i Vladimira Gortana iz Žminja, pokrenulo kampanju pod nazivom "Za nasilje nema opravdanja- djeca ambasadori nenasilja".

Dakle, riječ je o kampanji potaknutoj međunarodnim programom prevencije vršnjačkog nasilja, poznatijim pod nazivom Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) koji se obilježava posljednje srijede u veljači.

Rovinjski primjer kampanje "Za nasilje nema opravdanja" ima za cilj potaknuti i uključiti djecu da aktivno sudjeluju u preventivnim aktivnostima, odnosno informirati ih o njihovim pravima i odgovornostima te podučiti o pojavnim oblicima nasilja kako bi ih mogli prepoznati i zaštiti se. Jer, poznato je da nasilje među mladima uključuje široki spektar neprihvatljivog ponašanja i ne podrazumijeva isključivo fizičko nasilje već i vrijeđanje, nazivanje pogrdnim imenima, ogovaranje, ignoriranje, omalovažavanje.

Upravo, o samom tijeku kampanje, ali i svemu onome što je  do sada učinjeno na jučerašnjem je sastanku bilo riječi. Uz uvodno slovo kreatorica kampanje Dajane Medić (voditeljica mladeži i volontera) i Ane Čižić (ravnateljica Crvenog križa), predstavnica Crvenog križa Rovinj, koje su upozorile na doista alarmantnu brojku prema kojoj svako peto dijete u zemlji trpi određeni oblik vršnjačkog nasilja koje opet, ne smije se zaboraviti niti ignorirati  ostavlja duboke a nerijetko i nesagledive posljedice po mlado i terorizirano biće , podršku je uputila i Sanja Delač Fabris, u osobno ali i ima čitave Policijske postaje Rovinj čija je djelatnica.

U nastavku prezentacije kampanje prikazani su i video uradci koje su snimili sami učenici na temu nenasilja, tolerancije i ne diskriminacije kao i prijedlozi budućeg loga po kojemu će kampanja ubuduće biti  obilježavana. Konkretno, pobjednici u kategoriji najboljeg video uratka bili su učenici šestog razreda Osnovne škole Jurja Dobrile, dok su osnovci žminjske Osnovne škole "Vladimir Gortan" osmislili najbolji logo (ispružena ruka koja zaustavlja drugu ruku skupljenu u šaku )poručujući time da se nasilje mora zaustaviti. Autori loga su Mateo Žufić, Larisa Poljak, Dominik Žgrablić i Marin Budić, sve redom učenici osmog razreda O. Š. "Vladimir Gortan" iz  Žminja.

Također bila je ovo i prigoda da se proglase i Ambasadori nenasilja. A oni su Mia Pavlović i Petra Mužina (učenice O.Š. Jurja Dobrile), Valentino Savić Seifer i Luka Čuturilo ( O.Š."Vladimir Nazor), te Daniel Pernat i Lana Jeremić (O.Š. Bernardo Benussi), te Mateo Žufić i Larisa Poljak učenici O.Š. "Vladimir Gortan" iz Žminja.

Buzetski osnovci protiv nasilja među vršnjacima

Svi buzetski osnovci Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", njih 465 u matičnoj školi Buzet i područnim školama Roč, Vrh, Livade i Lanišće, danas su obilježili Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, koji se već tradicionalno održava posljednje srijede u veljači, od ove godine i kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U školama na sjeveru Istre bilo je posebno veselo, prevladavala je ružičasta boja, a učenici i učitelji time su upozorili na problem sve veće prisutnosti nasilja među djecom i mladima.

Iako idu tek u drugi razred, Hana Križanić i Melani Ivančić znaju sve o razlozima obilježavanja Dana ružičastih majica.- Nasilje je ružno i ne smije se nikada biti nasilan prema drugima, poručile su ove učenice matične škole. Prevencija vršnjačkog nasilja je prioritetno područje školskog preventivnog programa kojim se buzetski učenici i učitelji intenzivno bave cijele godine na satovima razrednih odjela i na redovnoj nastavi. - Cilj je takvih školskih programa upoznati učenike s različitim oblicima vršnjačkog nasilja te njihovom prevencijom, odnosno osvijestiti ih jer koliko se god o tome govori djeca još uvijek ne razlikuju u svakoj situaciji što je šala, a što nasilje, kaže pedagoginja Zdravka Teklić.

Ovo je druga godina za redom da se buzetska škola uključila u obilježavanje Dana ružičastih majica s time da je ove godine organizirano više sadržaja i njima su obuhvaćeni svi razredi i svi učenici. Učenici nižih razreda plesali su ispred matične škole na himnu nacionalnog programa "Život nije siv". Učenici viših razreda održali su debatu gdje su raspravljali o tome koje nasilje ima teže posljedice, vršnjačko nasilje među djecom i mladima ili vršnjačko nasilje na Internetu preko društvenih mreža. Pogledali su kratkometražni film "Saša, ti je finila maša?" kojeg su izradili učenici i učitelji OŠ Svetvinčenat.

Nasilje nije zaobišlo Istru

Tijekom prošle godine na području PU istarske glede problematike vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 58 događaja, od kojih su u dvadeset i tri slučaja utvrđeni elementi kaznenih djela, odnosno tjelesne ozljede, prijetnje, prisile i iznude, a u sedamnaest utvrđeni su elementi prekršaja  protiv javnog reda i mira. U osamnaest slučajeva policija nije utvrdila elemente  kaznenog djela ni prekršaja, no policija je o tim slučajevima obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb i Državno odvjetništvo.

 

(Kristina FLEGAR, Nina ORLOVIĆ RADIĆ, Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter