Osnovano Povjerenstvo za osobe s invaliditetom

Konstituirajuca sjednica Povjerenstva za osobe sa invaliditetom (M. MIJOSEK)
Konstituirajuca sjednica Povjerenstva za osobe sa invaliditetom (M. MIJOSEK)

U Pazinu je danas, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, osnovano Povjerenstvo za osobe s invaliditetom na području Istarske županije. Za predsjednicu je izabrana Jelena Vuković iz Istarskog foruma Udruga osoba s invaliditetom. Uz nju u povjerenstvu su županov zamjenik Miodrag Čerina te Josip Zidarić, Davorka Maras - Tkačuk, Arlin Gobo, Jelena Pereša, Ines Dojkić, Zvjezdana di Capua, Mirsada Budija, Zlatko Kuftić, Aleks Tanković, Marko Perkov i Zdenko Požgain.

U Istarskoj županiji živi 14 tisuća osoba s invaliditetom, što čini 6,8 posto stanovništva, rekao je ovom prigodom župan Valter Flego. Dodao je da ovo povjerenstvo ima zadatak sagledati sve ono što muči osobe s invaliditetom kako bi im izvršna vlast mogla pomoći da ravnopravno žive.

Županija s gradovima i općinama kroz proračune nastoji rješavati potrebe osoba s invaliditetom, kaže Flego i dodaje da je rebalansom županijskog proračuna udvostručen iznos sredstava za rješavanje potreba osoba s invaliditetom. Taj je iznos s 160 tisuća povećan na više od 350 tisuća kuna. (M. RIMANIĆ) 

Simbolična kontrola prometne situacije

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, obilježili su i članovi pulskog Društva tjelesnih invalida. Delegacija, koju su ove godine sačinjavali Marin Giljanović, Timotej Pejin i Dževad Garibović položili su vijenac i svijeću ispred Cvjetnog grba Grada Pule na Gradskom groblju u znak počasti svim preminulim članovima Društva kao i svim osobama s invaliditetom diljem svijeta.

Također, u njihovoj je organizaciji provedena akcija kontrole korištenja znakova prometne, odnosno parkirne pristupačnosti i to u suradnji s djelatnicima Prometne policije, Pula parkinga te komunalnim redarima. Spomenutom su akcijom simbolično podsjetili na probleme u prometu s kojima se osobe s invaliditetom konstantno suočavaju. Uz pulsku, akcije su provedene na lokacijama fažanske i medulinske podružnice Društva. (S. R. S.)

"I mi smo dio zajednice"

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i zamjenica gradonačelnika Ana Pernić posjetili su korisnike projekta "I mi smo dio zajednice" u prostoru poludnevnoga boravka u naselju Verona gdje im je osiguran gradski prostor za druženje i aktivnosti.

Projekt "I mi smo dio zajednice" provodi se od 2009. godine s ciljem osiguravanja sadržaja za osobe s mentalnom retardacijom. Njegovim pokretanjem, prvi se put osobama s posebnim potrebama s buzetskog područja omogućio smještaj u nekakvom obliku poludnevnog boravka, a time ujedno rasteretilo njihove roditelje i skrbnike. Projekt sufinanciraju Istarska županija i Grad Buzet. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter