Osnovano Partnersko vijeće urbanog područja

Članovi su, uz Pulu, okolne općine i Grad Vodnjan
Članovi su, uz Pulu, okolne općine i Grad Vodnjan

U Komunalnoj palači u srijedu je održana osnivačka sjednica Partnerskog vijeća urbanog područja na kojoj je za predsjednicu izabrana zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, dok je za njenog zamjenika izabran zamjenik pročelnika Ureda Grada Pule Damir Prhat. Partnersko vijeće za urbano područje Pula osnovano je radi sudjelovanja u donošenju strategije i utvrđivanja prioriteta razvoja urbanog područja, predlaganja strateških projekata te njihove provedbe i praćenja.

Integrirana teritorijalna ulaganja

Prisutne je uvodno pozdravio gradonačelnik Pule Boris Miletić koji se zahvalio svim jedinicama lokalne uprave i samouprave koje su uvidjele potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja čije se aktivnosti mogu financirati iz tri različita europska fonda.

- Putem integriranih teritorijalnih ulaganja osigurano je 345,35 milijuna eura za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom urbanom razvoju u najvećim urbanim centrima u Republici Hrvatskoj, od čega će dio sredstava biti namijenjen i za naše urbano područje. Ukoliko se ovaj iznos preslika na Istarsku županiju, može se kazati da je riječ o dva godišnja proračuna svih jedinica lokalne uprave i samouprave, uključujući i samu županiju, pojasnio je gradonačelnik i zaključio da se radi o iznosu uz pomoć kojeg se može znatno podignuti društveni, ali i infrastrukturni standard u našem urbanom području.

- Ovo je prije svega velika šansa za naše urbano područje, a popis mogućnosti ulaganja doista je velik, zaključio je Miletić.

Prhat je dodao da se urbana područja inače ustrojavaju radi učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije.

- Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju novi mehanizam (ITU mehanizam) Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, pojasnio je Prhat.

Financiranje iz EU fonda

Partnersko vijeće čine predstavnici svih jedinica lokalne samouprave koje su dio urbanog područja, a uz Pulu to su Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban, županije i regionalni koordinator javnih tijela, visokoškolskih ustanova i pružatelja obrazovnih usluga, gospodarskih i socijalnih partnera i organizacija civilnog društva. Aktivnosti ITU mehanizama mogu se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020. te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020.

Osnovni preduvjet za financiranje projekata putem ITU mehanizma jest izrada i donošenje strategije razvoja urbanog područja u kojoj su definirani smjerovi budućeg razvoja, a koja predstavlja sljedeću aktivnost kojom će se Vijeće baviti. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter