Osnovani Istarski Laburisti

Istarski laburisti u ponedjeljak se predstavili medijima (D. B. P.)
Istarski laburisti u ponedjeljak se predstavili medijima (D. B. P.)

Zbog razmimolaženja s vrhom stranke Hrvatski laburisti kojom predsjeda Nansi Tireli, kompletno članstvo sada već bivših Hrvatskih Laburista prešlo je u novosnovanu stranku pod nazivom Istarski Laburisti. Na predstavljanju u ponedjeljak, predsjednik ove nove političke stranke Mario Radešić naglasio je da su svi ogranci u svim općinama i gradovima donijeli odluku o istupanju iz Hrvatskih laburista, kazavši da je to učinjeno upravo sada jer nisu željeli da ih se proziva da kalkuliraju s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore na koje njihova bivša stranka ide u koaliciji s SDP-om i njihove eventualne izborne pobjede.

Također, kao jedan od razloga naveo je potpuni nedostatak komunikacije vodstva stranke sa stranačkom bazom u Istri, dodajući da stranka neće izaći na predstojeće parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici ali će podržati Istarski demokratski sabor (IDS).

- Mi iz vlastitog iskustva najbolje znamo što znači diktat Zagreba, rekao je Radešić i dodao da su razmimoilaženja s vrhom stranke krenula u trenutku kada je najuže vodstvo započelo zastupati tezu o regionalizaciji na način da se Istra utopi u neku neprirodnu regiju zajedno sa Rijekom, Likom i Gorskim Kotarom.

- Mi smo takvu politiku osudili, no vodstvo nije imalo sluha za signale koje je dobivalo s terena. Činjenica je da je Istra povijesna, kulturna i ekonomska cjelina, a Istra je oduvijek bila i bit će regija koliko god svima koji ne poznaju Istru i koji u njoj nisu živjeli to smeta, rekao je Radešić.

Između ostalog naglasio je da su tenzije s predsjedništvom nastale u trenutku potpisivanja koalicije sa SDP-om bez ikakvog prethodnog razgovora s istarskom podružnicom i ograncima. Sada već bivši predsjednik županijske organizacije Hrvatskih laburista Damir Ilić naglasio je da su svih ovih godina bili oporba SDP-u u Saboru, a zastupnici iz redova laburista prozivali su SDP kao neoliberalnu stranku koja ne brine o radnicima, a danas, kazao je, zbog osobnih privilegija, sklapaju koaliciju s tim istim SDP-om.

- Preko toga nismo mogli prijeći i ne želimo biti dio takvog igrokaza. Budući da unutar takve strukture ne možemo ništa promijeniti, odlučili smo se za ovaj radikalan potez, rekao je Ilić koji sada obnaša funkciju potpredsjednika Istarskih laburista. Između ostalog, novo vodstvo smatra da je nevjerojatno da dvije najveće koalicije, HDZ-ova i SDP-ova, dolaze pred birače u Istru a da pritom ne nude niti jedan konkretan program koji se tiče Istre, osim Plomina C na ugljen, dodajući da to čine i njihovi dojučerašnji kolege.

Smatraju kako i to pokazuje podcjenjvački odnos prema Istri i njenim građanima te da se tome mora stati na kraj. Istarski Laburisti nastavljaju s radom u svim dosadašnjim ograncima u Puli, Medulinu, Vodnjanu i Ližnjanu sa dva općinska vijećnika i jednim vijećnikom u Županijskoj skupštini, a do registracije ogranaka u Žminju, Barbanu i Marčani u tim mjestima imaju povjerenike. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter