Osnovana Zaklada za žrtve silovanja u dom.ratu


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica udruge "Žene u Domovinskom ratu" Marija Slišković potpisali su danas ugovor o osnivanju Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu.

Osnivanjem Zaklade želi se pomoći žrtvama Domovinskog rata kroz programe psihološke terapije, organiziranje tribina, okruglih stolova, educiranje i informiranje građana o ratnim zločinima i činjenicama vezanim za Domovinski rat.

Bandić je istaknuo da će Grad Zagreb za Zakladu ove godine izdvojiti 200.000 kuna, te još 400.000 kuna iduće godine. Također je obećao da će Grad pomoći kad god dođe u pitanje funkcioniranje Zaklade.

Marija Slišković istaknula je kako je to prvi put da se institucionalno definira ustanova za žrtve ratnog zločina silovanja.

Unatoč saznanjima i spoznajama o ratnom stradanju žena i muškaraca, još uvijek nemamo ništa institucionalno definirano, već samo zakon koji je sada u javnoj raspravi, istaknula je.

Slišković je ustvrdila da živimo u društvu koje već 23 godine zna da postoje žrtve ratnog zločina, ali sve dosad žrtve su se morale same nositi s time.

Zaklada je veseli više nego zakon, jer on ne predviđa novčanu naknadu žrtvama, koje nemaju ni status niti materijalne prihode.

Uz pomoć Zaklade moći će se materijalno pomoći žrtvama, ali i raditi ono što je najvažnije, provoditi program psihološke potpore koji je rezultirao time da žrtve napokon javno progovore, istaknula je Slišković. (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter