Osnovana udruga "Zelene stope"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prijedenih više od 150 tisuca kilometara u Renault Grand Scénicu s motorom eco i uklonjenih 14 tisuca automobilskih olupina zbrinut je otpad s mnogih hrvatskih bisera prirode; od otoka Žirja, Velebita, jezera Butoniga, Imotskih jezera, Samobora, podmorja u Sv. Mariji Magdaleni, rijeke Mirne, zaljeva Vruje, kanjona Zrmanje, obale Save od Siska do Zagreba, i možda najnevjerojatnijeg mjesta, zagrebacke Ilice u kojoj je jedno vozilo 40 godina bilo zakopano ispod šute u dvorištu.

Za trajanja akcije korištena su mnoga sredstva prijevoza kako bi se uklonile olupine s nepristupacnih mjesta. Istaknimo tako helikopter Hrvatske vojske, helio-balone, rijecni šleper, podmornice, specijalno vozilo Unimog, Big Foot vozilo, konj, vatrogasno vozilo, traktor i kamion.

S obzirom da su sve ove akcije spašavanja prirode bile izrazito skupe i ne bi bile moguce bez angažmana mnogobrojnih pojedinaca i razlicitih civilnih skupina iz cijele Hrvatske, postalo je ocito kako je problem prevelik i preozbiljan, ali i organizacijski vrlo zahtjevan.



Tako se i rodila ideja o osnivanju posebne udruge koja je formalizirana pod nazivom "Zelene stope". Udruga je osnovana kako bi se nastavilo promicati ocuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, ali ovaj put uz potporu tijela državne uprave zaduženih za zaštitu okoliša.

Prilikom predstavljanja novog ekološkog programa, poznatog kao eco2, 2007. godine, s ciljem osvještavanja gradana o važnosti zaštite okoliša, poticanja državnih tijela na donošenje zakonske regulative o zbrinjavanju vozila na kraju vijeka trajanja te uklanjanja odbacenih automobilskih olupina, Renault Nissan Hrvatska je u suradnji s Romeom Ibriševicem, inicijatorom akcije pod nazivom "Ocistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault" pokrenuo akciju koja je te iste godine proglašena za najbolji komunikacijski projekt u svijetu.

Važnost ove ekološke akcije prepoznali su naši gradani i gradanke prijavljujuci odbacene automobilske olupine na besplatni telefon (0800 0204 ) kako bi svoj okoliš ucinili zdravijim i ljepšim za život.

Romeo Ibriševic vožnjom Grand Scenicom s motorom eco2 i dalje neumorno radi na ostvarenju ove važne misije, a sa "Zelenim stopama" citav bi projekt mogao dobiti još i dodatnu dinamiku.


Podijeli: Facebook Twiter