Osnovana udruga Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne"

Slobodan Vugrinec, Milan Antolović i Ivan Pentek (M. RIMANIĆ)
Slobodan Vugrinec, Milan Antolović i Ivan Pentek (M. RIMANIĆ)

U motovunskoj je kuli održana osnivačka skupština udruge Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne", jedine takve u Hrvatskoj, koja će postati članicom međunarodne mreže istovrsnih udruga sa sjedištem u Kanadi, kao i Mediteranske mreže modelnih šuma. Osnovalo ju je 37 predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i Hrvatskih šuma. Skupština je jednoglasno i bez rasprave prihvatila da sjedište idruge bude Motovun, a za predsjednika je izabrala Slobodana Vugrinca, načelnika Općine Motovun. Potpredsjednik će biti Ivan Pentek iz Hrvatskih šuma, a tajnica Ana Fornažar iz iste tvrtke.

Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" djelovat će na području gradova Pazina, Buzeta, Novigrada i Buja te općina Brtonigla, Cerovlje, Tinjan, Karojba, Lupoglav, Motovun, Oprtalj, Grožnjan, Vižinada, Kaštelir-Labinci, Tar-Vabriga i Lanišće.

Cilj ove udruge između ostalog, kako je navedeno u statutu, sveobuhvatno je upravljanje krajolikom, održivo upravljanje šumskim i ostalim prirodnim resursima te unapređenje života na području modelne šume.

Istarska županija potpomagat će iz proračuna ovu udrugu sa 150 tisuća kuna godišnje. Godišnja će članarina za jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva u vlasništvu države i lokalne samouprave iznositi 500 kuna, za javne ustanove institucije i turističke zajednice 300 kuna, a za ostala trgovačka društva, obrte, udruge i fizičke osobe 100 kuna.

Osnivačkom je skupštinom, rekli su Vugrinec i Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, okončan veliki posao, ali i okrenuta nova stranica u osmišljavanju života i rada ljudi na velikom području sliva rijeke Mirne. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter