Osnovana prva udruga istarskih maslinarki

Osnivačice Udruge maslinarki Istre (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Osnivačice Udruge maslinarki Istre (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Jedinstvena je u Istri, pa i Hrvatskoj: Udruga maslinarki Istre - associazione Donne delle olive d' Istria prva je takve vrste u zemlji. Udruge maslinara odavno nisu nikakva novost, članovi su većinom muškarci, no novoosnovana udruga okuplja isključivo žene i po tome je specifična.

Prvi dogovor bio je u Pazinu, za sjedište je izabran Poreč, a članice su iz cijele Istre.

Osnivačice udruge okupile su se sinoć u Buzetu; Loredana Musizza stigla je iz Poreča, Darinka Buršić iz Vodnjana, Davorka Flego iz Pazina, a Loredana Krbavčić i Ines Jerman su Buzećanke. Prva predsjednica udruge je Loredana Musizza, potpredsjednica je Loredana Krbavčić, a tajnica Ines Jerman, po struci agronomkinja.

Članice Udruge maslinarki Istre većinom su obrtnice i poduzetnice koje imaju i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, i maslinarstvo im je sporedna djelatnost, a sve su članice BPW-a, Prvog hrvatskog kluba poslovnih žena. Udruga je, kažu, i proizašla iz njihovih poznanstva kroz BPW.

Namjera im je stoljetnu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja na istarskim prostorima zaokružiti i spajanjem svih maslinarki u jednu cjelovitu grupaciju, s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja maslinarstva, promocijom kvalitetnog istarskog maslinova ulja i drugih proizvoda na toj osnovi.

Istra nema maslinike na velikim površinama i količinama maslinovog ulja ne može konkurirati drugim zemljama Mediterana, ali se zato može nametnuti kvalitetom.

- Želja nam je privući što više maslinarki te uspostaviti suradnju sa srodnim udrugama iz inozemstva. U Italiji postoji nacionalna udruga maslinarki. Nastojat ćemo se povezati i koristiti njena iskustva, kaže Loredana Musizza.

Među ciljevima je i promoviranje korištenja maslina i maslinovog ulja u prehrani i širokoj potrošnji, sudjelovanje na smotrama, prodajnim izložbama maslinovog ulja i proizvoda na bazi maslina.

Luigi Caricato, direktor Olio Officine, pozvao je istarske maslinarke na Olio Officina Food Festival, koji se od 23. do 25 siječnja održava u Milanu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter