Osnovana nova kulturna vijeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju kulturnih vijeca Istarske županije, a zatim i javnim natjecajem za kandidature clanova te pozivom upucenim udrugama i ustanovama u kulturi konstituiran je novi sastav županijskih kulturnih vijeca. Društvu tih tijela, ciji je mandat cetverogodišnji, od ove su se jeseni pridružila i dva nova - za nematerijalnu kulturnu baštinu te za medunarodnu kulturnu suradnju. Njihovo je konstituiranje ponukano potrebom kvalitetnije implementacije Istarske kulturne strategije, a to je ujedno, uz provedbu programa javnih potreba u kulturi, i zadaca drugih kulturnih vijeca. Rekao nam je to Vladimir Torbica, županijski procelnik za kulturu.

Kulturno vijece za nematerijalnu kulturnu baštinu cine Lionella Pausin Acquavita, Mario Buletic, Lidija Nikocevic, Dario Marušic i Gabrijela Peruško Pujas, dok se u onom za medunarodnu kulturnu suradnju nalaze Giovanni Radossi, Mladen Lucic, Ines Kovacic Drndic, Gracijano Kešac i Egle Vošten. Kulturno vijece za glazbu i glazbeno-scenske djelatnosti cine Vlado Benussi, Tanja Milicic, Branko Sušac, Sanja Radetic Fatoric i Nataša Dragun. Novi clanovi kulturnog vijeca za književnost i izdavaštvo su Elis Degenghi Olujic, Irides Zovic, Aldo Kliman, Jadranka Ostic i Neven Ušumovic, a za zaštitu kulturne baštine i muzeologiju Gaetano Bencic, Narcisa Bolšec Ferri, Ondina Krnjak, Elena Uljancic Vekic i Tajana Ujcic.

U kulturno vijece za nove medijske kulture izabrani su Matija Debeljuh, Marino Jurcan, Toni Erdfeld, Marko Bolkovic i David Belas, dok novi sastav onoga zaduženog za vizualne umjetnosti cine Luka Stojnic, Bojan Šumonja, Gorka Ostojic Cvajner, Alen Floricic i Ketrin Milicevic Mijošek. U vijece za kulturu Istarske županije, koje cine predsjednici svih kulturnih vijeca, procelnik za kulturu i njegov zamjenik, Talijanska je zajednica predložila Silvija Forzu, a tko je na celu svakog od kulturnih vijeca clanovi ce, po rijecima Torbice, odluciti iduceg tjedna.

Clanove kulturnih vijeca, izuzev predstavnika Talijanske zajednice, predlaže upravo procelnik za kulturu, a imenuje župan. Po rijecima Torbice, pritom se vodi briga o njihovoj strucnosti i interesima, udrugama, ustanovama i osobama koje su kandidirale ili podržale kandidata te ravnomjernoj zastupljenosti svih dijelova županije ovisno o mjestu stanovanja ili zaposlenja. Bitna je referenca, saznajemo, i sudjelovanje u izradi Istarske kulturne strategije, clanstvo u dosadašnjem sastavu kulturnih vijeca, a pažnja se usmjerava i na potrebu za novim idejama, sklonosti efikasnom i timskom radu te mogucnosti kvalitetne suradnje s procelnikom.

Na javni natjecaj za clanstvo u tim vijecima, koji je bio otvoren od 17. kolovoza do 1. rujna, prijavila su se 82 kandidata. Nakon isteka roka prijavilo ih se još pet: Aleksandra Mišic, Bruno Nefat, Bruno Dobric, Leonid Zuban i Davor Šišovic, pa su njihove prijave bile nevažece.


Podijeli: Facebook Twiter