Osnovana humanitarna mreža za sve potrebite

Humanitarna mreža okuplja sve udruge i ustanove koje pomažu potrebitima (M. MIJOŠEK)
Humanitarna mreža okuplja sve udruge i ustanove koje pomažu potrebitima (M. MIJOŠEK)

Zajedničkim snagama pulskih udruga i ustanova koje se bave humanitarnim radom te uz podršku Grada Pule osnovana je Humanitarna mreža kojoj je glavni cilj pomoć svim potrebitima na području grada Pule i šire.

Mrežu čine Crveni križ, Caritas, udruga sv. Vinka, udruge Naš san njihov osmjeh te Probudi se (bivši Facebook humanitarci) te Volonterski centar Istarske županije koje zapravo već godinama zasebno humanitarno djeluju, no odsad će koordinirano pomagati.

- Smisao objedinjenja udruga je pomaganje potrebitima te bolja analiza onih kojima je pomoć potrebna, rekao je gradski pročelnik Erik Lukšić, dodajući da će se koordinacije mreže održavati jednom mjesečno, a jednom mjesečno će se, pored već uobičajenih, organizirati i velike humanitarne akcije o kojima će građani biti obaviješteni.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci izrazila je zadovoljstvo što je Grad Pula jedan od inicijatora, kazavši da će mreža zasigurno poboljšati dosadašnji humanitarni rad te doći do svakog kome je pomoć potrebna.

Veli da se često događa da se humanitarne akcije preklapaju pa neke obitelji dobivaju od svake udruge po jedan paket ili pomoć, dok neke dobiju manje ili ništa. Pojedince je, rekla je, možda stid ili jednostavno su skromni pa ne dolaze do izražaja, a pomoć im je potrebna.

Suradnja s ostalim udrugama koje se bave humanitarnom pomoći veseli i ravnateljicu Crvenog križa Jasnu Vekić, kazavši da će kroz mrežu biti lakše evidentirati i odrediti koliko kome i kada je potrebno te da se pomoć neće duplirati. Veli također da je osnivanje mreže odlična stvar jer nažalost, sve je više onih koji traže pomoć.

- U odnosu na lani, možemo govoriti o dvostruko većim potrebama što je vidljivo prilikom podjele paketa, primjerice. Nažalost, sve je veći broj i mladih obitelji s malom djecom koji jednostavno nemaju kuda. Uglavnom su to obitelji u podstanarstvu, i otac i majka su izgubili posao i ostali su praktički na cesti, bez hrane i bez novaca, veli Vekić, kazavši stoga da je važno ujediniti snage i pomoći onima kojima je potrebno.

Silvana Milić iz Udruge Naš nas i njihov osmjeh, kazala je da je dobro što će se udruge ujediniti, a volonteri koji su na terenu moći razmijeniti informacije, i o potrebama i o novim obiteljima. Kazala je da njihova udruga već sada pomaže 94 obitelji.

Brojka od 1.600 obitelji kojima je potrebna pomoć, a koja je proizašla iz službenih podataka ustanova socijalne skrbi, istaknuo je pak Damir Bošnjak iz udruge Probudi se, daleko je veća i ona stalno nažalost raste. Vinko Knez je dodao da se radi zapravo o osnivanju svojevrsnog "socijalnog dućana" samo što potrebiti neće morati dolaziti k njima, već oni k potrebitima.

Zadovoljstvo i uključivanje u zajedničku suradnju izrazili su i vlč. Milan Mužina iz Caritasa te Helena Obrovac Siladić iz udruge sv. Vinka, istaknuvši da čine dobru stvar te da će zajedničkim snagama uspjeti. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter