Osnovan Savjet za umirovljenike i starije osobe


Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Istarske županije kojemu je osnovna zadaća baviti se problematikom i predlaganjem rješenja za istarske umirovljenike, osnovan je danas u Domu za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić". Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika je izabran Bruno Stermotić, predsjednik Matice umirovljenika Istarske županije, za zamjenika vijećnik Županijske skupštine Zdenko Pliško, a ostale članove savjeta čine ravnateljica Doma "Alfredo Štiglić" Vesna Grubišić Juhas, Vladimir Buršić iz SUH-a te Denis Lukež, predstojnica pulskog područnog ureda HZMO-a. Kako je istaknuo župan Valter Flego, koji je prisustvovao osnivanju Savjeta, predsjedništvo će se rotirati i birati svakih godinu dana.

- Bit će to tim koji želi raditi, koji će promišljati i predlagati rješenja za probleme istarskih umirovljenika, njih 53 tisuće koliko ih ima, i to ne samo u financijskom smislu, već u svemu što ih tišti, rekao je Flego i dodao da on nije taj koji izmišlja rješenja za probleme umirovljenika, već će to upravo biti stručni tim, a on će prijedloge i rješenja prenositi i dogovarati s nadležnim osobama lokalne samouprave. Kazao je da problematika umirovljenika zahtijeva također rad cijelog društva, a sve da bi im se omogućio dostojanstven život i vratio im se barem dio onoga što su oni dali društvu.

Prvi predsjednik Savjeta Bruno Stermotić istaknuo je pak da su oni prvenstveno savjetodavno tijelo te da nemaju program rada, no da imaju praktičnog iskustva koje će primijeniti.

- Ne očekujem velike rezultate, no neki se problemi mogu riješiti, i to bez velikih financijskih sredstava, rekao je Stermotić misleći pritom da se svim umirovljenicima izvan domova omogući barem pomoć u kući. Iako nije bilo u planu, pitanja oko listi čekanja i kapaciteta istarskih domova nisu se mogla izbjeći pa je tako na Savjetu rečeno da u Istri trenutno oko dvije tisuće ljudi čeka na mjesto u domu, a da je prosjek čekanja na mjesto od pet do osam godina.

Potrebu za širenjem kapaciteta istaknula je ravnateljica Grubišić Juhas i izrazila bojazan da će, sudeći prema određenim najavama o ukidanju decentraliziranih sredstava iz kojih se financiraju problemi biti još veći.

Obilježen Dan starijih osoba

Osim osnivanja Savjeta, danas je u Domu "Alfredo Štiglić" prigodnim programom obilježen i Međunarodni dan starijih osoba. Nastupilo je dvoje renomiranih hrvatskih jazz glazbenika Leon Brenko na klavijaturama i vokalistica Jasmina Makota, a sve u sklopu projekta "Jazz radionica za seniore" koje organiziraju udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki Javori iz Rovinja te pulska udruga Kulturna inicijativa. (N. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter