Osnovan LAG "Južna Istra"


Predsjednik Lokalne akcijske grupe (LAG) "Južna Istra" je dr.sc. Ezio Pinzan, koordinator osnivanja ovog LAG-a te pročelnik vodnjanskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte, odlučeno je jednoglasno na osnivačkoj i izbornoj skupštini u Vodnjanu, gdje će biti sjedište grupe. Dužnost dopredsjednika obnašat će Enco Crnobori iz Općine Medulin.

LAG južne Istre obuhvaća Grad Vodnjan te općine Barban, Fažanu, Ližnjan, Marčanu, Medulin i Svetvinčenat. Usvojen je i Statut te je donesena odluka o pokretanju postupka za upis Lokalne akcijske grupe "Južna Istra" u registar udruga.

- Sredstava iz EU-a ima dovoljno, potrebno je znanje da bismo došli do njih, a kroz LAG ćete to dobiti pa mi je drago da shvaćate njegovu važnost, rekao je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Jasenka Kapuralin iz Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), koja je bila potpora kroz sve korake osnivanja LAG-a, navela je da ova grupa ne obuhvaća grad Pulu jer se, budući da ima više od 25 tisuća stanovnika, ona ne smatra ruralnim područjem te je najavila skoro osnivanje LAG-a Poreštine i Labina.

Prva aktivnost po osnivanju LAG-a je izrada lokalne strategije razvoja za područje južne Istre. Usto je glavni cilj međusobna suradnja članova radi poboljšanja kvalitete života u ruralnim područjima. Svrha LAG-ova je razvoj ruralnih područja EU-a kroz LEADER pristup (Povezanost aktivnosti za razvoj ruralnog gospodarstva).

LAG-ovi također pružaju informacije o natječajima za dodjelu financijskih sredstava EU-a, savjetuju o kandidiranju projekata, procjenjuju i odabiru projekte koji će dobiti njihova pisma preporuke, odnosno one koji su u skladu s lokalnom razvojnom strategijom.

Projekti s preporukom LAG-a dobivaju 30 od ukupno 100 bodova kod ocjenjivanja kandidiranih projekata za sredstva IPARD-a. Članovi Grupe mogu biti jedinice lokalne samouprave, znanstvene i stručne ustanove, zadruge, udruge i savezi udruga, trgovačka društva (d.d. i d.o.o.), obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i fizičke osobe. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter