Osnivacu Skipera zatvor zbog bankrota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik skupštine regije Veneto i clan Sjeverne lige Enrico Cavaliere preksinoc je osuden na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog bankrota tvrtke Ceit.

Naime, sadašnje luksuzno turisticko naselje tvrtke Kempinski Hoteli kod Savudrije pocelo je svoj put kao projekt "Skiper", iza kojega je stajala talijanska tvrtka Ceit sa sjedištem u mjestu Montegrotto, u regiji Veneto.

Prodor na istarsko tržište
Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeca Ceit je, uz kreditnu pomoc austrijske Hypo Alpe-Adria banke, tada u fazi prodora na hrvatsko tržište, bio pred pocetkom izgradnje turistickog naselja, u kojem je bilo planirano 2.300 apartmana i marina s dvjesto vezova.

Ono što je tada zaintrigiralo talijansku i hrvatsku javnost bila je cinjenica da su gotovo svi osnivaci tvrtke Ceit bili istaknuti celnici Sjeverne lige Umberta Bossija, a medu njima cak i Bossijeva supruga. Uz nju bili su tu tadašnji blagajnik Sjeverne lige Maurizio Balocchi, zastupnik u talijanskom parlamentu Stefano Stefani, tadašnji predsjednik skupštine regije Veneto Enrico Cavaliere i grupa poduzetnika iz Padove, politicki povezanih s ovom strankom.

Prica je neslavno završena nakon što je Hypo Alpe-Adria Bank zatražila povrat kredita zbog uzastopnih zastoja i kašnjenja u podmirivanju mjesecnih rata. Godine 2004. Ceit je bankrotirao, talijanski su ulagaci dobrim dijelom izgubili kapital i prekjucer u Padovi dogodio se epilog te price, kada je tamošnji sud osudio Enrica Cavalierija na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog krivicnog djela teškog bankrota. Talijanski mediji dodaju da Cavaliere nece u zatvor jer je nakon presude nastupio oprost, ali ipak, dogadaj u Padovi vratio je u optjecaj zaboravljeni slucaj "Skiper".

Nerazjašnjena Bossijeva veza s Hrvatskom
Sredinom devedesetih godina talijanski su mediji projekt "Skiper" nazivali "Bossijevim rajem", aludirajuci na gospodarske interese celnika Sjeverne lige, koji je suvereno vladao secesionistickom strankom talijanskog sjevera. Kako je Umberto Bossi stigao u Hrvatsku? Poznato je da je celnik Lige sredinom 90-ih godina boravio u Istri i bio gost ovdašnjeg ogranka HDZ-a te potom otišao u Zagreb, gdje se susreo s celništvom HDZ-a.

Nije nam znano je li se tada sastao i s predsjednikom Franjom Tudmanom, no poznata je simpatija lidera Sjeverne lige prema Hrvatskoj, koja je tada za njega predstavljala dobar primjer uspješne secesije iz Jugoslavije. Veza Bossija s Hrvatskom i tadašnjom Alpe-Adria Hypo bankom pod kontrolom Jörga Haidera nije nikad u potpunosti rasvijetljena: cudan politicko-poslovni trokut talijanskih secesionista, austrijskih ksenofoba i rasista s Tudmanovim HDZ-om. Podsjetimo i to da Rezidencija Skiper i pod povecalom koruškog parlamentarnog istražnog povjerenstva za aferu "Hypo".


Podijeli: Facebook Twiter