Osnivaci IDS-a: Porec stagnira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maurizio Vivoda, nekadašnji gradski vijecnik, clan IDS-a, javio nam se kao glasnogovornik jedne grupe svojih stranackih kolega koji su na margini ili više cak nisu u stranci koju su osnovali.

- Okupili smo se u petak, 13. svibnja, na dan kada je prije 20 godina osnovana porecka podružnica IDS-a. Vecina gradana možda ni ne zna za taj datum, ali je tužno što su ga zaboravili gotovo svi sudionici, osim nas nekolicine. Željeli smo se prisjetiti tih trenutaka, atmosfere i entuzijazma stvaranja IDS-a. Ostali su mi dali povjerenje da govorim u njihovo ime, ali i da ih ne spominjem za sada, iz raznih poslovnih i privatnih razloga, rekao nam je Vivoda.

Dodaje da su razgovarali o rezultatima rada gradskog vodstva posljednjih godina, a pozvali su na druženje i župana Ivana Jakovcica, predsjednika podružnice Edidija Kodana, gradonacelnika Edija Štifanica.

- Htjeli smo se zajedno s njima prisjetiti onih trenutaka, ali su nas razocarali, jer se niti jedan od njih nije odazvao. Bilo nam je, svejedno, lijepo. Prisjetili smo se niza anegdota, ali i entuzijasta kojih više nema. Zakljucili smo da sadašnja gradska garnitura više nije tako bliska gradu, nema senzibilitet da bi osjetila kolike su ambicije potrebne da bi se grad razvijao. Ustanovili smo da nam grad stagnira, da se turisticka privreda razvija preskromno, da je odnos prema starom gradu loš i da su daleko od gradana koji u vrijeme krize trebaju više kolaborativnosti i pomoci od gradskih vlasti. Ne želimo nikoga kritizirati niti vuci za uši, ali mi koji volimo svoj grad poznajemo njegove potencijale, pa zato s pravom tražimo ambicioznije rezultate. Porec je dugo bio lider regije, a sada tražimo slamcicu spasa za opstanak. Ekipu koja posljednja dva mandata vodi i odgovorna je za grad cine dva-tri covjeka, pa su po tome i rezultati skromni, kaže Vivoda.

Naglašava da oni nisu protiv ove vlasti, ali su Porecani koji misle da treba i može biti ucinjeno više. - IDS je osnovan da bi se napravili bolji uvjeti za malog covjeka, za male privrednike, da bi se riješile komunalne potrebe u selima, pa sve do ambicioznih ideja regionalizma i decentralizacije. Prije 20 godina govorili smo o potrebi gradnje pristojne bolnice za naše nonice. Znamo da se moglo i trebalo bolje, jer i Porec i Istra imaju kapacitet, a od svega obecavanog u kampanjama malo je toga ucinjeno. Necemo dopustiti da preko skromne odgovornosti veliki kapital apsorbira. Porec je bio naucen timski rješavati probleme, a sada se stvari dogadaju po inerciji, veli Vivoda.

Kaže da se nada da ce oni koji se nisu odazvali prošlotjednom pozivu ipak jednom htjeti razgovarati s njima, saslušati ih i uvažiti drugacije mišljenje. (S. MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter