Osnivac HDZ-a Rijeke držao arsenal oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari Davorin Prgic (58) iz Rijeke protekla 2 dana podvrgnut je opsežnom kriminalistickom istraživanju.

Zahvaljujuci dobro sinhroniziranoj suradnji policijskih djelatnika postaje na Krku i djelatnika Odjela organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske, velika kolicina oružja i streljiva te eksplozivnih tvari pronadena je u obiteljskom domu Prgica u mjestu Risika na Krku, a tijekom utorka pretresom stana u Rijeci pronadeno je preko 11 tisuca komada streljiva i preko šest kilograma baruta.

Nakon izvanredne presice u PU primorsko-goranskoj na kojoj se obratio nacelnik Odjela organiziranog kriminaliteta Željko Fagnjen, prikazan je cjelokupni zaplijenjeni arsenal ilegalnog oružja. U dogovoru s nadležnim državnim odvjetništvom Prgic ce biti suden u redovnom postupku, dogovoreno je da se kaznena prijava protiv njega proslijedi redovnim putem, stoga nije priveden u istražni centar Županijskog suda.

Policija sve oduzela
Nakon što su policijski djelatnici pretražili obiteljsku kucu Prgica u Risiki, pronadena je veca kolicina oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

Oduzeli su mu sedam pušaka, šest poluautomatskih pušaka, tri puškostrojnice s pet rezervnih cijevi, 246 spremnika za streljivo, preko cetiri tisuce komada raznog streljiva, od toga 258 komada zabranjenog streljiva, 4,8 kilograma eksploziva, jednu tromblonsku minu, 60 metara sporogoreceg štapina, 6,39 metara detonirajuceg štapina, razne dijelove oružja te torbice s rezervnim alatom i priborom.

Nakon pronadenog arsenala u Risiki, policajci su se "preselili" u njegov rijecki dom i pronašli ogromnu kolicinu streljiva i nekoliko kilograma baruta. Sve mu je policija oduzela.

Najzaslužniji za osnivanje HDZ-a u Rijeci bio je upravo Prgic. Tada, davne veljace 1990. godine, kao predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje HDZ-a u Rijeci, vodio je osnivacku skupštinu HDZ-a koja je održana u dvorani hotela Neboder. Bio je i prvi predsjednik rijeckog ogranka Kluba utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tudman" 2005. godine. (Slavica KLEVA/Novi list)

Prgic: Bilo je pitanje obrane Krka

Što da vam kažem? Ja sam poptuno zaboravio na to staro oružje. Moram vas podsjetiti da sam ja 1989. i 1990. godine dobio mandat od Ivana Vekica za prikupljanje oružja. Bio sam i clan HDZ-a s posebnim ovlaštenjima.
Kada se išlo za Kruševo i kada su pale kasarne došlo se do oružja, ja sam ga prikupljao, bilo je pitanje obrane Krka, rekao nam je ukratko u telefonskom razgovoru Prgic još jednom naglasivši da je apsolutno zaboravio na oružje, spomenuvši i tragicne obiteljske okolnosti, odnosno smrti koje su ga dotukle i toliko zaokupile što je dodatan razlog što je potpuno smetnuo s uma da u kucama drži ogromne kolicine opasnog oružja.


Podijeli: Facebook Twiter