Osniva se udruga za prava njegovateljica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokrenuta je inicijativa za osnivanje udruge žena iz Hrvatske koje povremeno rade u Italiji, a cilj inicijative je da one ostvare bolju pravnu zaštitu.

Na Opcinskom sudu u Puli u srijedu je održano rocište u slucaju Franice Srhoj Kumlanc, od koje država potražuje 85 tisuca kuna zbog toga što nije zamrznula mirovinu u Hrvatskoj dok je radila u Italiji cuvajuci starije osobe. Ona se brani navodeci da u Italiji ostvaruje samo naknadu i da su takvi angažmani vrlo neizvjesni.

Janko Kumlanc, sina gospode Franice, pojavio se na rocištu umjesto majke. Nakon rocišta on nam je kazao: "Žalili smo se Upravnom sudu u Zagrebu i postupak je u tijeku. Sutkinja u Puli nam je savjetovala da angažiramo odvjetnika i odgodila raspravu za par mjeseci."

Dodao je da je rocištu prisustvovala i pravnica HZMO-a koja je rekla da razumije problematiku i da je puno žena u istoj situaciji. Oni ce pokušati do iduceg rocišta okupiti što veci broj žena u udrugu. Tada bi se svi zajedno angažirali i mogli bi platiti odvjetnika da ih skupno brani.

"Javilo nam se vec puno žena, a pogotovo iz Rijeke, gdje ih je puno više nego u Puli. Pokušat cemo okupiti i one iz Dalmacije...Treba tražiti ugovore koje je 2007. Hrvatska potpisala s Italijom i njih napasti. Problem rada njegovateljica nigdje nije riješen osim u Sloveniji, i to prije ulaska u EU. Kod nas cemo se orijentirati na rad osoba trece životne dobi", najavljuje Kumlanc.

Sve žene koje se nalaze u istoj situaciji kao gospoda Franica Srhoj Kumlanc mogu se javiti na broj telefona 091/788-25-01.


Podijeli: Facebook Twiter