Osniva se registar pedofila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ce osnovati tzv. registar osudenih pedofila, ali pristup toj bazi podataka nece imati svi gradani, vec iskljucivo osobe koje novim Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenim evidencijama i rehabilitaciji budu ovlaštene za to.

- Konvencija Vijeca Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, koju smo potpisali 2010. i ratificirali lani u srpnju, obvezuje nas da formiramo takvu bazu podataka. Takoder, po ulasku u EU dužni smo suradivati na dnevnoj bazi, pa i razmjenom podataka iz kaznenih evidencija. Upravo zato je i odluceno da se ta problematika regulira posebnim zakonom, rekla nam je pomocnica ministra Sanja Nola.

Kako propisuje konvencija, svaka država potpisnica dužna je osnovati bazu podataka o identitetu i DNK profilu osoba osudenih za seksualna kaznena djela na štetu djece, uz poštivanje važecih propisa o zaštiti osobnih podataka.

Podaci iz te baze su, najprije, namijenjeni razmjeni s drugim državama, a konvencijom je propisano i da se eventualno mogu koristiti u svrhu promatranja i ocjene pojave seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. Osim toga, takva se baza može koristiti i da se ispune druge obveze iz konvencije, poput obavještavanja žrtava kad je pocinitelj pušten na slobodu.

Novost u domacem kaznenom sustavu

Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenim evidencijama i rehabilitaciji novost je u domacem kaznenopravnom sustavu. Pravne posljedice osude, poput zabrane obavljanja zanimanja, dosad su bile regulirane Kaznenim zakonom.

Naravno, Kazneni zakon ce i dalje propisivati kazne za pocinitelje kaznenih djela, no preostale pravne posljedice osudujucih presuda regulirat ce novi Zakon.

Shodno tome, regulirat ce i rehabilitaciju osudenika nakon isteka pravnih posljedica osude, a propisat ce i precizne uvjete za osnivanje i funkcioniranje kaznenim evidencijama.


Podijeli: Facebook Twiter