Osniva se povjerenstvo osoba s invaliditetom

Sastanku su prisustvovali predstavnici 26 udruga (N. SOFTIĆ)
Sastanku su prisustvovali predstavnici 26 udruga (N. SOFTIĆ)

U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom početkom ovog tjedna u prostorijama Društva distrofičara Istre u Puli održan je koordinacijski sastanak.

Sudjelovalo je 26 predstavnika udruga članica Istarskog foruma osoba s invaliditetom (Društva distrofičara Istre, Udruge slijepih Istarske županije, Društva multiple skleroze Istarske županije, Udruge slabovidnih osoba Istarske županije, Udruge za autizam Istre, Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije i Udruge celebralne paralize Istarske županije), potom Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, Udruge djece i mladih oštećena sluha Istre, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruge invalida rada Istre, Udruge civilnih invalida rata Istarske županije te županijske Zajednice istarskih udruga Hvidre.

Uz predstavnike udruga na sastanku su sudjelovali Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj, Davorka Maras-Tkačuk, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo Istarske županije, te Ines Dojkić, predstavnica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Na okupljanju od iznimnog značaja raspravljalo se o osnivanju županijskog povjerenstva za osobe s invaliditetom kao stručnog tijela koje će poticati i koordinirati sve aktivnosti na području Istarske županije koje za cilj imaju promicanje prava osoba s invaliditetom.

Nadalje, županijsko povjerenstvo će svojim savjetodavnim radom pomagati Županijskoj skupštini i njezinim tijelima u praćenju i poticanju provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na regionalnoj i lokalnoj osnovi.

Jedna od glavnih zadaća županijskog povjerenstva bit će i izrada regionalne strategije kojom će se oblikovati i provoditi programi i aktivnosti vezani uz ostvarivanje prava osoba s invaliditetom. Sastanak je zaključen konkretnim prijedlogom članova županijskog povjerenstva koji će se uputiti u daljnju proceduru Županijskoj skupštini. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter