Osniva se međunarodna pljočkarska organizacija

Hrvatska pljočkarska reprezentacija pobijedila u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Hrvatska pljočkarska reprezentacija pobijedila u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U sklopu Prvog međunarodnog festivala pljočkanja proteklog vikenda odigran je prvi službeni susret pljočkarskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije. Za reprezentaciju Hrvatske nastupili su selektor Mauricio Macan, kapetan Armando Fabijančić te Dean Fabijančić, Vanja Fabijančić, Elvis Krajcer, Vlatko Sarić, Zlatko Ančić, Branko Družeta, Sebastijan Puh, Sandi Belas, Mario Piljan, Darko Tuđa, Željko Curman i Ivica Drandić.

Na putu prema sportu

Za reprezentaciju Slovenije nastupili su selektor Primož Nemec, Tomaž Martinčić, Tjaš Kumer, Robert Dominič, Darko Simčič, Marko Savnik, Ivan Velikonja, Davorin Petrovčič, Milovan Gregorič, Stojan Gorjan, Simon Chiabaj, Oskar Špacapan, Mladen Januš i Drago Rodman. Susret je završio pobjedom hrvatskih pljočkara 14:4 u partidama i već je dogovoren uzvratni susret u Sloveniji.

- Susret u Buzetu kojem su nazočili pljočkari šest zemalja imao je vrlo velik promidžbeni značaj, ali je bio i prilika da potvrdimo svoje nastojanje za razvoj pljočkanja u sport. Prisustvovao mu je i predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora Neven Šavora koji je imenovan povjerenikom i mentorom u procesu transformacije pljočkanja u sport, prema svim kriterijima koje sport zahtijeva, izjavio je Milivoj Pacenti iz Istarskog pljočkarskog saveza.

Pacenti je citirao počasnog konzula Hrvatske u Sloveniji i predsjednika Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva Božu Dimnika koji je istaknuo da susret treba biti primjer suradnje dviju zemalja u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je priznavanje pljočkanja - škuljanja sportom.

S Paletom i Škuljarima

Pljočkanje je pučka arhaična igra koja se igrala na otvorenom, uglavnom na polju kad se čuvala stoka. Od stare pastirske igre danas se razvilo u organizirano sportsko natjecanje s pisanim pravilima pa je konačni cilj uvrštenje u nomenklaturu sportova. Pacenti je također prenio da je Istarski pljočkarski savez u dogovoru s talijanskom asocijacijom Paleta i slovenskim Škuljarima, postigao temeljni dogovor za osnivanje međunarodne pljočkarske organizacije koja će se baviti upravo pljočkanjem kao sportom. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter