Osniva se Lokalna akcijska grupa južne Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa za osnivanje Lokalne akcijske grupe (LAG) južne Istre, predstavljena u cetvrtak u vodnjanskoj vijecnici, okupila je predstavnike Grada Vodnjana te Opcina Marcana, Svetvincenat, Barban i Ližnjan. Ta su podrucja prema Regionalnom operativnom programu (ROP) Istarske županije definirana kao ruralna podrucja u južnoj Istri.

Cilj LAG-a je okupiti što više sudionika iz civilnog, privatnog i gospodarskog sektora spremnih na aktivno ukljucivanje u izradu Lokalne razvojne strategije, koja ce biti model i osnovni dokument za odredivanje smjernica ruralnog razvoja podrucja kojeg pokriva LAG južne Istre.

Proceduru osnivanja i aktivnosti LAG-a predstavili su predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Istaknuli su da je osnivanje LAG-ova od strateške važnosti zbog kandidiranja projekata i korištenja sredstava strukturnih fondova EU-a iz mjere LEADER koja je namijenjena razvoju ruralnih krajeva EU-a.

Clanovi LAG-a mogu biti jedinice lokalne samouprave, znanstvene i strucne ustanove, zadruge, udruge i savezi udruga, trgovacka društva (d.d. i d.o.o.), obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i druge osobe. LAG mora biti uvijek spreman za suradnju i primanje novih clanova sa svog podrucja koji prihvacaju djelovanje po LEADER nacelu.

Svi su predstavnici jedinica lokalnih samouprava podržali u Vodnjanu inicijativu osnivanja LAG-a južne Istre sa željom da se što prije pokrene procedura njegovog registriranja. (P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter